Трајна стамбена решења за 106 породица у Краљеву

Трајна стамбена решења за 106 породица у Краљеву

18/10/2021 Off By BERB

Фото: МГСИ, Ђорђе Крстић

 

Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Томислав Момировић уручио је данас са градоначелником Краљева Предрагом Терзићем кључеве станова за 106 породица у оквиру Пројекта стамбене обнове од последица земљотреса у Краљеву.

 

 

Завршени станови су део прве фазе обнове, а вредност ове фазе радова је 2.171.700 евра.

Целокупни пројекат, чији је циљ пружање трајних стамбених решења за породице чији су станови оштећени током земљотреса 2010. године, финансиран је из зајма Развојне банке Савета Европе (CEB и буџетских средстава града Краљева. Пројекат се реализује сукцесивно, у три фазе.

 

Министар Момировић обишао је завршене станове и том приликом разговарао са будућим станарима, који нису крили радост што ће после више од десет година напокон решити своје стамбено питање.

,,Сто шест породица ће коначно после једне деценије од земљотреса који је погодио овај град, али и више деценија колико живе у заиста неусловним условима, добити пристојне станове, на доброј локацији у великом  граду” рекао је Момировић. Он је додао да ће за још 266 породица бити изграђене три зграде у наредном периоду.

 

,,Морамо да максимално убрзамо не само грађевинску процедуру и изградимо те зграде, него и све административне процедуре како би ти људи добили свој дом и могли да планирају своју будућност коју су заслужили пре више од десет година” казао је Момировић.

 

Министар је истакао да је станоградња само један пројекат које Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре реализује у Краљеву, и подсетио да је пре мање од годину дана почела изградња Моравског коридора, где се за пар месеци завршава првих шеснаест километара којим ће се спојити Коридор X са Крушевцом.  Гради се такође и нова полетно-слетна стаза на аеродрому Морава у Лађевцима, као и станови за припаднике служби безбедности.

 

,,Сви они људи који су  деценијама живели у малим становима и у својим становима нису имали основно за живот, где је постојао један тоалет за читав спрат, данас захваљујући Развојној банци Савета Европе, председнику Републике Србије, Влади Србије, ресорном министарству, ови  људи могу да имају живот достојан човека” рекао је градоначелник Терзић.

 

Зграда са 106 стамбених јединица изграђена је по свим савременим стандардима и нормама архитектонског пројектовања, анти-сеизмике и енергетске ефикасности.