Izgradnja najmodernije komunalne infrastrukture u Lajkovcu

Izgradnja najmodernije komunalne infrastrukture u Lajkovcu

16/10/2021 Off By BERB

Foto: MGSI, Đorđe Krstić

 

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović prisustvovao je danas početku izgradnje kanalizacione mreže u dužini od 30,1 kilometar i postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u opštini Lajkovac.

Momirović, koji je obišao početak radova u naselju Rubribreza sa predsednikom Opštine Lajkovac Andrijom Živkovićem i direktorom kompanije CRBC Džang Sjaojuenom, poručio je da imamo obavezu da u ovom razvoju industrije i ekonomije našoj deci ostavimo čistu Srbiju.

On je naveo podatak da država samo u Lajkovcu investira 15 miliona evra u ekološke projekte i ekološku infrastrukturu, dodavši da će postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda omogućiti da čista voda odlazi u naše reke.

Ministar je istakao da je cilj da u narednih pet godina 80 odsto Srbije bude pokriveno kvalitetnom kanalizacionom infrastrukturom i postrojenjima za prečišćavanje otpadnih voda.

 

Živković je rekao da na teritoriji te opštine počinje realizacija projekta „Čista Srbija“ koji obuhvata pre svega uređenje komunalne infrastrutkrure.

On je naveo da će se u okviru pomenutog projekta izgraditi 30.193 metra kanalizacione mreže i dva postrojenja za preradu otpadnih voda u Lajkovacu i Bogovađi.

Investiciju u novu kanalizacionu mrežu finansira Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, a ukupna vrednost projekta u Lazarevcu je 15,5 miliona evra.

 

Izvođač radova je renomirana kineska kompanija China Road and Bridge Corporation (CRBC).