Nastavak nepristrasnog delovanja UNMIK-a u skladu sa poverenim mandatom

Nastavak nepristrasnog delovanja UNMIK-a u skladu sa poverenim mandatom

16/10/2021 Off By BERB

Izvor/Foto: srbija.gov.rs

 

Ministar spoljnih poslova u Vladi Republike Srbije Nikola Selaković sastao se u Njujorku sa generalnim sekretarom Ujedinjenih nacija Antoniom Guterešom, sa kojim je razgovarao o sednici Saveta bezbednosti UN o Kosovu i Metohiji.

 

Selaković je naveo da je na sastanku, koji je trajao gotovo tri puta duže nego što je protokolom bilo predviđeno, generalni sekretar UN pokazao izuzetno veliko interesovanje za dešavanja u našem regionu.

Dobili smo uveravanja da će Misija UNMIK nastaviti da deluje nepristrasno, u skladu sa mandatom koji joj je poveren prema Rezoluciji 1244 SB UN, rekao je šef srpske diplomatije.

On je naveo da je reakcija generalnog sekretara UN na poslednje događaje na Kosovu i Metohiji ista kao i šefa UNMIK-a Zahira Tanina, koji je o tome objektivno i jezgrovito govorio.

Reakcija je očigledna, brifing koji je Tanin izneo na sednici Saveta bezbednosti jeste i stav generalnog sekretara UN, rekao je ministar.

Nije ranije bilo uobičajeno da se u brifingu iznosi ono što nije bilo obuhvaćeno izveštajnim periodom. Sama činjenica da je Tanin upravo toj situaciji posvetio gotovo 40 odsto svog brifinga jeste onaj pogled i stanovište koje deli i sam generalni sekretar, dodao je on.

Selaković je preneo da je generalnog sekretara UN upoznao sa rezultatima ekonomskih i društvenih reformi u Srbiji, kao i sa incijativom predsednika Aleksandra Vučića “Otvoreni Balkan”, koju su kao šansu za region prepoznali predsednici vlada Severne Makedonije i Albanije, dodavši da je Gutereš pozdravio tu inicijativu.

Šef srpske diplomatije je naveo da je na sastanku istakao da Srbija smatra UN najvažnijom međunarodnom organizacijom, ključnom za očuvanje mira i stabilnosti u celom svetu, ali i za poštovanje teritorijalnog integriteta i  suvereniteta država članica.

Ministar je rekao da se Gutereš posebno interesovao za dešavanja u Bosni i Hercegovini i da je istakao potrebu za što intenzivnijom saradnjom Srbije i Hrvatske, u cilju što veće i bolje stabilizacije našeg regiona.