Srbija nastavlja borbu za svoje legitimne interese na Kosmetu

Srbija nastavlja borbu za svoje legitimne interese na Kosmetu

16/10/2021 Off By BERB

Izvor: srbija.gov.rs/Foto: Tanjug

 

Ministar spoljnih poslova u Vladi Republike Srbije Nikola Selaković izjavio je sinoć, nakon sednice Saveta bezbednosti UN, na kojoj je predstavljen redovni izveštaj generalnog sekretara UN o radu UNMIK-a, da će Srbija nastaviti da se, uprkos lažima i podvalama Prištine, bori za svoje legitimne interese na Kosovu i Metohiji.

Selaković je rekao da su naši interesi jasni i potpuno legitimni i da počivaju na međunarodnom javnom pravu i relevantnim rezolucijama SB UN.

Ta borba nije laka, ali naši motivi su jači od svega toga. Borimo se da zaštitimo bezbednost našeg stanovništva na Kosmetu i sačuvamo interese naše države, da ne damo na sebe i naše je da u toj borbi ostanemo istrajni, poručio je ministar.

On je istakao da je izveštaj generalnog sekretara UN naišao na odobravanje sa naše strane, između ostalog i zato što je događanja, koja nisu bila u izveštajnom periodu, odnosno najnovije provokacije Prištine, šef UNMIK-a Zahir Tanin opisao na ozbiljan, jezgrovit i nepristrasan način.

Ministar je rekao da je drugi utisak sa pomenute sednice podeljenost u stavovima između stalnih članica, gde su sa jedne strane SAD, Ujedinjeno Kraljevstvo i Francuska, a sa druge strane Rusija i Kina, ali i vrlo jasan i nedvosmislen stav većine nestalnih članica SB.

Selaković je naglasio da je reč o državama kao što su  Indija, Tunis, Vijetnam, Meksiko i Kenija, koje podržavaju teritorijalni integritet i suverenitet Srbije, dalje delovanje UNMIK-a i primenu Rezolucije 1244, kao i našu posvećenost dijalogu.

Prema njegovim rečima, Srbija je na sednici Saveta bezbednosti ubedljivo iznela svoju poziciju i posvećenost dijalogu i ukazala na konstantno podrivanje procesa dijaloga od strane Prištine.