Uhapšena kriminalna grupa zbog trgovine ljudima

Uhapšena kriminalna grupa zbog trgovine ljudima

12/10/2021 Off By BERB

Ministarstvo unutrašnjih poslova Vlade Republike Srbije saopštilo je danas da su pripadnici Službe za borbu protiv organizovanog kriminala Uprave kriminalističke policije uhapsili članove kriminalne grupe zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili produženo krivično delo trgovina ljudima.

Nakon višemesečne istrage i u koordinaciji sa Višim javnim tužilaštvom u Beogradu, lišeni su slobode J. S. (1971) J. S. (1996) i M. Ž. (1996) iz Beograda.

Kako se sumnja, članovi navedene grupe su od decembra 2014. do oktobra 2021. godine, na teritoriji Srbije, koristeći teške životne prilike, eksploatisali 42-godišnjeg muškarca sa invaliditetom za prosjačenje, govoreći mu da, kao član porodice, treba da joj doprinosi.

On je bio u obavezi da, bez obzira na vremenske prilike, prosi na prometnim raskrsnicama u Beogradu šest dana u nedelji i dnevno preda osumnjičenima minimum 100 evra.

Eksploatacijom žrtve trgovine ljudima, članovi kriminalne grupe su na mesečnom nivou, kako se sumnja, pribavljali protivpravnu imovinsku korist u iznosu od približno 3.000 evra, a novac su koristili za sopstvene potrebe.

Prilikom pretresanja stana i drugih prostorija, kod osumnjičenih je pronađeno i privremeno oduzeto 650 evra, 18.000 dinara, kao i više mobilnih telefona.

Osumnjičeni će, uz krivičnu prijavu, biti privedeni Višem javnom tužilaštvu u Beogradu.