Мионица прва гради комуналну инфраструктуру у склопу пројекта „Чиста Србија“

Мионица прва гради комуналну инфраструктуру у склопу пројекта „Чиста Србија“

12/10/2021 Off By BERB

Фото: МГСИ, Ђорђе Крстић

 

Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Томислав Момировић данас је у насељу Јасење са председником општине Мионица Бобаном Јанковићем и директором компаније ЦРБЦ Џанг Сјаојуеном присуствовао почетку изградње канализационе мреже у дужини од 19 километара и постројења за пречишћавање отпадних вода у општини Мионица и Бањи Врујци.

 

 

“Крећемо са пројектом „Чиста Србија“ и у наредних пет година уложићемо 4 милијарде евра у изградњу канализационе инфраструктуре и постројења за пречишћавање отпадних вода. За мене лично овакви пројекти су апсолутни приоритет. Ми већ годину дана вредно радимо како би све било испројектовано, а у наредних месец дана крећемо са радовима у још шеснаест локалних самоуправа. Само у Мионици ћемо изградити 10,5 километара канализационе мреже и једно постројење за пречишћавање отпадних вода. У Бањи Врујци изградићемо 8,5 километара канализационе инфраструктуре и једно постројење за пречишћавање отпадних вода, што ће допринети новим инвестицијама и ширењу туризма у бањи“, рекао је министар Момировић.

 

Министар Момировић се захвалио председнику општине Мионица, господину Јанковићу, јер је општина на чијем је челу била најажурнија и најбрже је урадила сву пројектну документацију, па зато највећи пројекат изградње и реконструкције комуналне инфраструктуре „Чиста Србија“ креће управо у овој општини. Додао је да овај пројекат мора бити спроведен до краја и да ће Србија бити у великом проблему ако се у наредних пет година не заврши изградња нове канализационе инфраструктуре и постројења за пречишћавања отпадних вода.

 

„У Мионици се ове године ради више него што је урађено у претходних 100 година. Више од 19 километара канализације чију градњу почињемо данас, градња два пречистача отпадних вода, која почиње ускоро, представљају крунски доказ да ће Мионица бити успешна локална самоуправа у успешној и развијеној Србији, коју граде председник Александар Вучић и Влада Србије“, рекао је Бобан Јанковић, председник општине Мионица.

 

Директор компаније ЦРБЦ Џанг Сјаојуен изразио је захвалност Влади Републике Србије, Министарству грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре и општини Мионици и истакао да ће компанија ЦРБЦ уложити све напоре у реализацији овог великог и значајног пројекта.

 

У општини Мионица у оквиру пројекта „Чиста Србија“ биће изграђено 10.581 метар канализационе мреже и једно постројење за прераду отпадних вода, док ће у Бањи Врујци уз једно постројење за прераду отпадних вода бити изграђено и 8.498 метара канализационе мреже. Инвестицију у нову канализациону мрежу која ће обухватити укупно 22 насеља финансира Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре са 1,2 милијарде динара, а гради реномирана кинеска компанија China Road and Bridge Corporation (CRBC).

 

Мрежа фекалне канализације у дужини од 19 километара, обухватиће сва насеља у општини Мионица која до сада нису имала канализацију: Јасење, Дивчибарски пут, Брежђанска, Ковачевића пут, Тешановића пут, Кнеза Грбовића крак, Кевића сокаче, део Александра Обреновића, Драгојевића страна, Милана Станишића, Обилазница, Ђурђевића сокак, Новаковићи сокак, Пајићи сокак, Ранковићи сокак, Јевтовића сокак, Антонијевићи сокак, Ваљевски пут. До краја године почеће градња канализације и колектора у четири насеља у Бањи Врујци: Пискавице, Вишње, Крстово брдо и Љишки пут.