Састанак са министарком спољних послова Индонезије

Састанак са министарком спољних послова Индонезије

10/10/2021 Off By BERB

Фото: Председништво Србије/Димитрије Голл

 

 

Председник Републике Србије Александар Вучић примио је данас министарку спољних послова Индонезије Ретно Марсуди, специјалну изасланицу председника Ђока Видодоа на скупу посвећеном јубилеју Покрета несврстаних земаља. Министарка Марсуди је председнику Вучићу уручила личну поруку председника Видодоа, у којој, између осталог, каже да се “нада да ће састанак несврстаних у Београду учинити конкретне кораке у одговору на комплексне изазове са којима се заједно суочавамо”.

 

Председник Вучић и министарка Марсуди су констатовали да Србија и Индонезија, још од времена оснивања Покрета, деле идеале и циљеве несврстаности, који су у данашњем свету и важнији него раније. Двоје саговорника су закључили да треба обновити некадашње чврсте везе, које су неговале власти у Београду и Џакарти и, с тим у вези, утврдити механизме за подстицање сарадње.

 

Председник Вучић је рекао да Србија сматра Индонезију важним партнером и захвалио за принципијелан став Индонезије по питању територијалног интегритета и суверенитета наше земље, који посебно долази до изражаја у међународним организацијама. Такође је рекао да Србија подржава Индонезију у заштити територијалног интегритета и суверенитета.

 

Председник Вучић је честитао индонежанском руководству на оствареним резултатима у развоју привреде и изразио интерес за јачање економске сарадње, подсетивши на успешне инвестиције компанија из Индонезије у Србији.

 

Председник Вучић упутио је позив председнику Видоду да посети Србију и подржао његову идеју да се архива Покрета несврстаних земаља из времена оснивања 1961. године номинује за УНЕСКО листу светског наслеђа.