Еко парк на месту некадашњег сметлишта у Мионици

Еко парк на месту некадашњег сметлишта у Мионици

04/10/2021 Off By BERB

Фото: ekologija.gov.rs

 

Министарка заштите животне средине Ирена Вујовић обишла је данас радове на изградњи еко парка поред реке Рибнице у Мионици. По завршетку овог пројекта, који се реализује уз подршку Министарства грађани ће, на месту некадашњег сметлишта, добити уређен простор за рекреацију са различитим садржајима.

 

 

– Задовољство ми је што сам данас у општини која је добила средства за заштиту земљишта захваљујући конкурсу Министарства, кроз који смо подржали више од 40 локалних самоуправа широм Србије. Идеја је била да девастирано земљиште и клизишта уредимо тако да грађани буду задовољнији и да истовремено унапредимо стандард живота. И простор у Мионици поред реке Рибнице је био девастиран и претворен у сметлиште. Сада је очишћен и ту се прави зелена оаза са кутком за рекреацију. На приобаљу Рибнице имаћемо пешачку и бициклистичку стазу, као и игралиште за најмлађе. Мобилијар у парку ће бити од еколошки прихватљивих материјала, а биће посађена трава и нове саднице – рекла је Вујовић.

 

 

Министарство заштите животне средине суфинансира пројекат уређења земљишта у Мионици са више од 10 милиона динара, а одвојена су средства и за пројекте чишћења три дивље депоније у овој општини.

 

– Оно на чему инсистирам, јесте да локалне самоуправе дају све од себе да једном очишћене локације и остану очишћене. Мионица је аплицирала и добиће видео надзор. Желим да честитам председнику општине Бобану Јанковићу и његовом тиму на агилности, што су пратили конкурсе и спремали пројекте. Трудићемо се да што више зелених инвестиција доведемо и у Мионицу. Министарство које водим ће и наредне године расписивати конкурсе који су дали добре резултате, и зато је важно да се локалне самоуправе организују и кандидују добре пројекте – рекла је Вујовић.

 

 

Министарка је истакла да је Мионица једна од 11 општина које су обухваћене пројектом изградње регионалног модерног система за управљање отпадом, „Колубара – Каленић“. Према њеним речима, то је капитални пројекат који бити реализован уз подршку Европске банке за обнову и развој и Француске агенције за развој. Кад се заврше радови, отпад ће се третирати по најсавременијим стандардима.