Развојем електронске управе до најсавременије дигиталне администрације

Развојем електронске управе до најсавременије дигиталне администрације

04/10/2021 Off By BERB

Фото: МДУЛС

 

„Дигитализација и развој електронске управе део су реформског процеса на који смо изузетно поносни, а наши грађани постају све свеснији употребљивости електронских платформи. Више од 320 хиљада грађана и 13 хиљада привредних субјеката је током претходне године добило еСандуче, а 225 хиљада њих примило је бар један документ до марта 2021. године“, поручила је данас министарка државне управе и локалне самоуправе Марија Обрадовић у свом обраћању учесницима 21. Београдског економског форума.

 

 

 

Она је истакла да је двогодишњи Програм развоја електронске управе у Републици Србији, којим је предвиђен развој више од 300 нових електронских услуга и сервиса за грађане и привреду, утро пут изградњи најсавременије дигиталне администрације, а Стратегија реформе јавне управе у свој фокус ставила кориснике, на првом месту грађане, затим привреду, па и саме државне службенике.

„Само током протекле године институције јавне управе су 10 милиона пута користиле еЗУП, односно размениле податке из службених евиденција, чиме смо смањили одлазак грађана пред шалтере, штедећи им драгоцено време и новац“, нагласила је Обрадовић.

Према њеним речима, велики помак остварен је и на локалном нивоу, јер је Програмом за реформу система локалне самоуправе у Србији за наредних пет година, који је Влада донела у јулу ове године, први пут у држави креиран документ јавне политике којим се плански приступа даљем развоју система локалне самоуправе.

Обрадовић је навела да је МДУЛС наставило реформски процес и током пандемије Ковид 19, истакавши да су основне функције јединица локалне самоуправе успешно извршаване, државне мере доследно примењиване, а имунизација становништва наставља да се спроводи уз снажну подршку еУправе.

„Србија континуирано улаже значајне напоре да своју јавну управу реформише и усклади је са стандардима који преовлађују у Европској унији, али, пре свега, са циљем да је учини ефикаснијом, транспарентнијом, одговорнијом и по мери свих нас“, закључила је министарка и захвалила европским партнерима на подршци коју пружају политичким, економским и друштвеним реформама у читавом региону.

Двадесетпрви Београдски економски форум одржава се 04. и 05. октобра, а министарка Обрадовић обратила се на панелу о новим реформским програмима Владе Србије за период 2021-2023. године.