Srbija i Malta zainteresovane za jačanje sveukupnih odnosa

Srbija i Malta zainteresovane za jačanje sveukupnih odnosa

04/10/2021 Off By BERB

Izvor: srbija.gov.rs/Foto: Tanjug

 

Ministar spoljnih poslova u Vladi Republike Srbije Nikola Selaković i ministar inostranih poslova Malte Evarist Bartolo ocenili su danas u Beogradu da je potrebno produbiti odnose dveju zemalja na svim poljima.

Selaković je, na zajedničkoj konferenciji za novinare, naveo da je postignut dogovor o tome da se do kraja oktobra otvori konzularna kancelarija Srbije u Valeti sa stalnim prisustvom konzula, što do sada nije bio slučaj.

On je podsetio na to da je do poslednje razmene zvaničnih poseta između Srbije i Malte došlo pre 11 godina, dodavši da je jedan od zaključaka današnjeg sastanka da je neophodno intenzivirati posete na ministarskom nivou.

Ministar je rekao da je Srbija zainteresovana za jačanje sveukupnih veza sa Maltom, uz napomenu da više od 5.000 Srba živi na Malti i da su odnosi između dva naroda mnogo bolji od zvaničnih odnosa.

Selaković je posebno izrazio zahvalnost Malti na čvrstoj i principijelnoj podršci proširenju Evropske unije, dodavši da  ta zemlja podržava otvaranje svih poglavlja za koja je Srbija spremna.

Prema njegovim rečima, tokom sastanka bilo je reči o unapređenju bilateralnih odnosa i saradnje na multilateralnom planu, pitanju migracija i situaciji u regionu.

Ministar je ukazao na to da je sa Bartolom razgovarao i o situaciji na Kosovu i Metohiji, dodavši da se po tom pitanju stavovi Srbije i Malte razlikuju, ali da dve zemlje mogu o tome da razgovaraju.

On je istakao da je razmatrana i ekonomsko-trgovinska saradnja, koja je, kako je naveo, na niskom nivou, dodavši da je postignut dogovor da se u budućem periodu organizuje biznis forum kako bi se dve poslovne zajednice upoznale sa potencijalima za saradnju, koji su do sada nedovoljno iskorišćeni.

Selaković je najavio da će sa šefom diplomatije Malte govoriti na Beogradskom ekonomskom forumu na panelu o promeni odnosa snaga u Južnoj Evropi.

Bartolo je istakao da Malta i Srbija imaju zajedničku istoriju, ali što je još važnije zajedničku budućnost, naglasivši da ta zemlja snažno podržava integraciju Srbije i Zapadnog Balkana u EU.

Prema njegovim rečima, i same zemlje Zapadnog Balkana doprinose procesu evropskih integracija, čak i kroz inicijativu “Otvoreni Balkan”.

Apelujemo na veću saradnju na političkom i ekonomskom nivou između zemalja regiona, ali i EU mora da pruži opipljiviju podršku i u ekonomskom smislu, rekao je on.

Ministar inostranih poslova Malte je izrazio zadovoljstvo zbog otvaranja konzulata, ali i zbog dogovora o priznanju sertifikata o vakcinaciji.