U ULIČNA GALERIJA U BEOGRADU OTVARA SE IZLOŽBA «KONVERZIJA»

U ULIČNA GALERIJA U BEOGRADU OTVARA SE IZLOŽBA «KONVERZIJA»

22/05/2015 Off By

izložba


Radomir Lazović

 

DANAS se u Beogradu, u 20 časova, u Uličnoj galeriji otvara izložba “Konverzija”, ruskog fotografa Ilmara, Izložba tematizuje sudbinu vojnog gradića, nekadašnjeg središta nukelarne odbrane, u Rusiji, nedaleko od Moskve.

Konverzija (lat.prevražaj-preokret) je termin koji je upotrebljavao Mihail Gorbačov, u vreme kada se vojna industrija, u skladu sa tadašnjim programom razoružavanja, transformisala u civilnu. Fabrike koje su se bavile proizvodnjom balističkih raketa počele su da proizvode šerpe.
Junaci ovog projekta su stanovnici vojnog gradića koji je posle raspada SSSR-a izgubio svoju namenu i prestao da bude grad zatvorenog tipa koji upravlja svim nuklearnim potencijalom Rusije. Stanovništvo je trebalo hitno, šokantno brzo, da se prilagodi zahtevima sadašnjosti, da osvaja nove, građanske profesije. Kroz fotoprojekat „Konverzija“, Ilmar istražuje rezultate ove adaptacije stanovnika zatvorenog grada prema novim uslovima, fiksira tragove njihovog prethodnog života i veru prema svetloj budućnosti.
Umetnik objašnjava da: „Prelazni momenat treba dokumentovati. Radio sam portrete ljudi u njihovoj kući, na poslu, pokušavajući spojiti vreme, obeležiti svaki momenat i sve njih ovekovečiti u datom trenutku. To je bila prva mogućnost da se upoznam sa zatvorenim svetom tajnog grada gde je svaki stanovnik povezan sa tajnama atomskog naoružanja. Otac svakog deteta u vrtiću je stručnjak za izradu raketa, muž svake prodavačice – stručnjak za izradu raketa, svaki odrasli muškarac je ili bio ili je stručnjak za izradu raketa. Dok sam slikao ljude i slušao sam njihove priče, bio sam u šoku, jer sam se suočio sa njihovom sopstvenom „konverzijom“. Čovek, koji je dao svoje najbolje godine života svom zanatu, sada pokušava da se snađe u običnom životu i postaje talac ovog zatvorenog grada.“
U ovoj seriji fotografija, grad je pokazan kao model zatvorenog vojnog objekta Rusije koji je naseljen ljudima sličnim jedan drugom, koji u ovom zatvorenom sistemu postaju bazni elementi date strukture: vojna lica, doktori, veterani, prodavci, vatrogasci, učenici, nastavnici itd. Svi portreti su snimani u prirodnom okruženju koji je njihovo mesto stanovanja, života i rada.
Autor ove neobične izložbe je rođen 1977. godine, živi i radi na relaciji Moskva – Beograd. Britansku visoku školu dizajna završava 2013. godine. Do tada, u toku procesa umetničkog traženja, studirao je pozorišnu režiju i dokumentarnu kinematografiju. Postavku „Konverzija“, izlaže prvi put 2013. godine na samostalnoj izložbi u Moskvi, u parku umetnosti „Muzeon“. Iste godine učestvuje i na izložbi „Topografija Artplay“, kao i u postavci foto-izložbe u art-prostoru „SahArt“. U periodu 2011-2012. učestvuje u projektima „Melomani“ u CZ-u, „Zverev“ i „The best of Britanika“ u Centru Artplay. Redovno sarađuje sa časopisima „Veliki grad“, „PROsport“ i „RoyalCheese“.
Pomenimo da su organizatori izložbe za posetioce pripremili Koncert iznenaženja. Kantautor iz Beograda. Činovnik u podrumu javnog preduzeća, policajac, barmen, urbani botaničar, maketar, parketar, zemljoradnik, meteorolog, student, uživalac piva. Svira i peva autorsku muziku zasnovanu na amerikani i bluz nasleđu. <


 

KULTURA

slika1ČETVRTA SAMOSTALNA IZLOŽBA ANE MARINOVIĆ

PORED NOVIH RADOVA, POSETIOCI ĆE IMATI PRILIKU DA VIDE I RETROSPEKTIVU NJENOG DOSADAŠNJEG STVARALAŠTVA IZ OBLASTI PRIMENJENIH UMETNOSTI.

 

kolo.jpeg145ROĐENDAN ANSAMBLA KOLO

USPELI SMO DA U SVOJU KONCERTNU PREZENTACIJU UKLJUČIMO IDRUGE UMETNIKE, TAKO DA JE STVOREN JEDAN KREATIVNI TIM KOJISE

 

 

e5d169e4-e763-11e4-adf6-00163e135009VOJNI ORKESTAR NIŠ NA MUZIČKOM FESTIVALU U KIJEVU

NIŠKI VOJNI ORKESTAR PRODEFILOVAĆE GRADSKIM ULICAMA UKRAJINSKE PRESTONICE UZ IZVOĐENJE KOMPOZICIJA NARODNI HEROJI, PARADNI MARŠ, MOJA DOMOVINA I

domBEOGRADSKA FILHARMONIJA GOSTUJE U GRAČANICI

KRAJEM PROŠLE GODINE ANSAMBL PRIŠTINSKOG POZORIŠTA JE POSLE 15 GODINA IZGNANSTVA DOBIO SVOJU NOVU ADRESU I USLOVE ZA