Београдска филхармонија се музиком опростила од Ивана Тасовца

Београдска филхармонија се музиком опростила од Ивана Тасовца

02/10/2021 Off By BERB

Извор/Фото: Београдска филхармонија

Насловна фотографија: Влада Србије

 

Погођена изненадним губитком Ивана Тасовца, Београдска филхармонија је синоћ на Коларцу посветила вољеном директору концерт под управом шефа диригента Габријела Фелца. Уместо комеморације, Београдска филхармонија се од великог противника форме и ординарних протокола опростила музиком – за коју је управо и живео.

 

 

Легендарном визионару, пријатељу свих музичара и филхармонијске публике, оркестар није посветио само синоћни концерт, већ и сваки наредни који буде одсвирао како на Коларцу тако и у будућој дворани Београдске филхармонија за коју је Тасовац живео. На синоћном концерту оркестар је свирао музику Шостаковича, а на почетку наступа, Таси је посебно посвећен Валцер истог композитора.

 

 

Иван Тасовац је био директор Београдске филхармоније од марта 2001. до септембра 2013. године. За то време, Филхармонија је постала „један од водећих европских оркестара“ (Independent), „култни српски оркестар“ (Financial Times), „најуспешнија културна институција у Србији“ (Jutarnji list, Загреб) и „најјаче ПР оружје Србије“ (Kvällsposten, Малме).

У том периоду реконструисана је зграда Београдске филхармоније, обновљени су инструменти у великом делу оркестра, оркестар је подмлађен, ангажовани су најквалитетнији музичари који су се вратили са школовања у иностранству и др. Током његовог мандата, знатно је унапређена институционална и регионална сарадња. Поред запажених међународних гостовања оркестра широм Европе, на његову иницијативу, на јесен 2014. године, реализована је прва турнеја у историји Београдске филхармоније у САД-у.

Покренуо је Фондацију Београдске филхармоније „Зубин Мехта“ 2004. године, која се сматра зачетником и главним промотером модела финансирања културе кроз сарадњу приватног и државног сектора у Србији.

На позицији министра културе и информисања Републике Србије налазио се од септембра 2013. до августа 2016. године.

Влада Републике Србије поново је именовала Тасовца за директора Београдске филхармоније, 24. јануара 2017. године. У последњем периоду започета је традиција концерата оркестра на отвореном, који су постали највећи догађаји у историји класичне музике у Србији. Остварен је значајан напредак на реализацији пројекта нове Концертне дворане Београдске филхармоније која  ће бити међународно признати центар за уметност највишег квалитета, регионални чвор за културни дијалог и нови симбол Београда и Србије.