Кампања за спречавање насиља над старим особама у поштама широм Србије

Кампања за спречавање насиља над старим особама у поштама широм Србије

01/10/2021 Off By BERB

Фото: Фото Пошта/Вук Бранковић

 

Пошта Србије, Црвени крст Србије и Повереник за заштиту равноправности, представили су данас едукативну кампању у оквиру пројекта „Оснаживање старијих жена: спречавање насиља кроз промену социјалних норми у Србији и Аустрији (EmPreV)”. Пошта ће у оквиру пројекта, на екранима у шалтер салама широм Србије, током месец дана, емитовати едукативни филм под називом „Отвори очи”, са циљем подизања свести и укључивања читавог друштва у превенцију насиља над старима.

 

 

Црвени крст Србије, као носилац пројекта, одабрао је Пошту Србије као партнера на основу истраживања које је показало да старије особе најрадије плаћају рачуне у поштама, јер одлазак у пошту за њих представља форму социјалног контакта и дружења у оквиру своје генерације. Такође, више од 550.000 најстаријих суграђана имају могућност да пензије подижу на шалтерима пошта, а сваког месеца поштари
уручују пензије и на више од 280.000 кућних адреса.

„Пошта Србије посебну пажњу посвећује најстаријима, управо имајући у виду социјални значај који за њих има. Наша улога превазилази пословни однос, јер поштари и други запослени врло често и помажу најстаријима на најразличитије начине, попут набавке лекова и основних животних намирница, или саветима на шалтерима пошта. Поштари су неретко и једини са којима стари, који живе сами, остварују социјални контакт, што је велика одговорност за Пошту као институцију. Зато, имајући у виду поверење које нам најстарији суграђани указују, укључивањем у овај пројекат Црвеног крста додатно потврђујемо дугорочно опредељење Поште Србије за оснаживање старијих особа и нашу подршку спречавању свих видова насиља над њима”, изјавио је
Зоран Ђорђевић, в.д. директора Поште Србије.

У промоцији кампање која је данас одржана у Главној пошти у Београду учествовали су и председник Црвеног крста проф. др Драган Радовановић, повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић, заменик амбасaдора Аустралије Лианг Зенг и заменица амбасадора Аустрије Карин Траунмилер.

Пројекат се спроводи уз подршку Европске уније, Аустријске развојне агенције и Аустријског Црвеног крста, а кампању су, поред Поште Србије, подржали и Повереник за заштиту равноправности, Министарство унутрашњих послова, Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, Популациони фонд Уједињених нација и Aмбасада Аустралије.