Од понедељка без школа са комплетном онлајн наставом

Од понедељка без школа са комплетном онлајн наставом

01/10/2021 Off By BERB

Фото: Танјуг

 

Први потпредседник Владе Србије и министар просвете, науке и технолошког развоја Бранко Ружић изјавио је да у наредној недељи неће бити локалних самоуправа у којима ће целе школе радити онлајн, односно, по трећем моделу.

 

Одлука Тима базирана је на бољим подацима који се односе како на образовне установе, тако и на саме локалне самоуправе, а они потврђују оно што говоримо годину дана – да школе нису место трансмисије, као и да се деца заражавају највише ван школе. Зато, поручује министар, важно је да родитељи не шаљу децу у школу уколико било ко од укућана осећа икакве симптоме или је заражен.

 

„Деца су нам најважнија и морамо се сви потрудити да се образовање одвија за њих најквалитетније – а то је непосредна настава“, поручује министар.

 

Министар је навео да је Тима за праћење и координисање примене превентивних мера у раду школа, такође, донео одлуку да се други модел организације образовно-васпитног рада , односно комбинована настава од понедељка 4. октобра 2021. године  примењује у средњим школама на територији  23  локалне самоуправе.

 

Те локалне самоуправе су:

  1. Бајина Башта,
  2. Београд
  3. Ваљево,
  4. Велика Плана,
  5. Владичин Хан,
  6. Власотинце
  7. Врање,
  8. Врњачка Бања
  9. Ивањица
  10. Крагујевац,
  11. Лајковац,
  12. Лебане,
  13. Лесковац,
  14. Ниш,
  15. Нови Пазар
  16. Пирот
  17. Прокупље,
  18. Сјеница,
  19. Темерин
  20. Уб,
  21. Ужице
  22. Чачак,
  23. Шабац

 

ДРУГИ МОДЕЛ наставе подразумева да се образовно-васпитни процес организује комбиновањем непосредне наставе и наставе на даљину, а одељења су подељена у групе.

Пре доношења одлуке, за сваку локалну самоуправу разматрани су општа епидемиолошка ситуација, подаци из надзора о оболевању од ковид-19 код ученика и наставника, као и подаци о утврђеним кластерима оболелих, односно броју одељења и група која су прешла на други и/или трећи модел наставе услед оболевања ученика

У свим осталим основним и средњим школама у Србији се примењује први модел организације образовно-васпитног рада који подразумева непосредну наставу у школама.

 

Према подацима из надзора преузетим из електронског система „Сервис јавног здравља“ које је Министарству просвете, науке и технолошког развоја доставио Институт за јавно здравље „Милан Јовановић Батут“ у недељи од 20. до 29. септембра 2021. године број оболеле деце школског узраста од 6 до 18 година  је био  3834 (0.49%) оболелих.

У основним и средњим школама на територији Републике Србије, укупно је 297 (0.75%) одељења (16 и мање ученика) која су због најмање три случаја инфекције ученика у одељењу променила начин организације рада са непосредног рада на онлајн наставу у последњих 10 календарских дана.  Укупно је 1417 (3.57%) одељења (17 и више ученика) која су због најмање два случаја инфекције ученика у одељењу променила начин организације рада са непосредног на комбиновани модел у последњих 10 календарских дана и 242 (0.61%) групе у којима се из комбинованог модела наставе прешло на онлајн (појава три случаја инфекције ученика) у последњих 10 календарских дана.