Гојковић отворила конференцију „Book Talk“

Гојковић отворила конференцију „Book Talk“

01/10/2021 Off By BERB

Фото: kultura.gov.rs

 

Потпредседница Владе Републике Србије и министарка културе и информисања Маја Гојковић отворила је 7. конференцију „Book Talk“, која је посвећена писцима, књижевним критичарима, издавачима и уметницима из целог региона, и том приликом истакла да ће у оквиру десет панела бити разматране теме од значаја за културу и књижевност.

 

„Познати писци, историчари, издавачи, директори установа културе, новинари, дипломате, критичари и други реномирани стручњаци, дискутоваће о важним историјским догађајима који су мењали свет и утицали и на област културе“, напоменула је министарка културе.

Гојковић је напоменула да ће на првом панелу, на коме учествују издавачи, публика из прве руке моћи да се информише какви су њихови одговори у односу на изазове које намеће „нова реалност“ у виду технолошког напретка и актуелне пандемије и додала да Министарство културе и информисања путем Конкурса за откуп књига и публикација, као и суфинансирање различитих издања, опредељује значајна средства као вид подршке издавачкој делатности.

„Желим да истакнем да има простора за ближу сарадњу овог сектора и Министарства, на првом месту у оквиру наступа Републике Србије на сајмовима књига у иностранству. На данашњем панелу очекујемо да од издавача добијемо конкретне предлоге за унапређење сарадње у том смеру“, нагласила је министарка културе.

Гојковић је указала на обележавање 60 година од одржавања Прве конференције Покрета несврстаних земаља у Београду које је у току, једног од најзначајнијих догађаја у југословенској спољној политици.

„Министарство културе и информисања и републичке установе културе припремили су више програма посвећених овом јубилеју. Претходне недеље, у Музеју Југославије отворена је изложба ʼПрометеји новог добаʼ. Овом приликом позвала бих учеснике данашње конференције, као и све друге љубитеље уметности и историје, да погледају ову изузетно занимљиву изложбу. Верујем да ће на панелу посвећеном Првој конференцији Покрета несврстаних бити речи и о могућностима за ширење културне сарадње са чланицама Покрета, што је међу приоритетима Министарства културе и информисања у области културне дипломатије“, напоменула је Гојковић поручивши да ће бити речи и о значају Белих Руса који су након Октобарске револуције дошли на ове просторе.

„Велики број образованих уметника у руској емиграцији: архитекте, оперски певачи, позоришни редитељи, глумци и балерине, дало је снажан печат нашој култури. Захваљујући управо њима, Народно позориште у Београду постало је једна од најпознатијих позоришних кућа у Европи између два светска рата. Оно је и данас једна од најважнијих националних установа културе, и у том смислу имаће сву неопходну подршку Министарства културе и информисања како би повратило стари сјај“, рекла је министарка културе.

Гојковић је предочила да ће се од управника Народне библиотеке Србије Владимира Пиштала и његових саговорника чути о плановима за поновно подизање зграде на месту на којем је Народна библиотека стајала до шестоаприлског нацистичког бомбардовања.

„Министарство културе и информисања подржава идеју да се на Косанчићевом венцу достојно обележи место страдања књиге, као и да овај колоритни део престонице буде што више ʼобојенʼ културом. То ће несумњиво обогатити културну понуду Београда и Србије и привући велики број домаћих и страних посетиоца. Данас ћемо се подсетити и једне од најболнијих тачака историје нашег народа, државе и културе, рушења Народне библиотеке на Косанчићевом венцу“ навела је министарка културе изразивши уверење да ће многе учеснике и госте те конференције привући и панел „Фолклорни и митски елементи у савременој српској фантастици“, као и њихова улога у књижевном жанру који је све популарнији и у нашој земљи.

„Својим садржајем, пратећим активностима и на првом месту тиме што у оквиру ње можемо чути мишљења најпозванијих саговорника на актуелне теме, конференција Book Talk  даје велики допринос неговању културе дијалога и толеранције у јавном саобраћају. То су вредности за које се залаже и Министарство културе и информисања и за које верујемо да су неопходне сваком друштву“, закључила је Гојковић