Србија и Гватемала пријатељске и братске државе

Србија и Гватемала пријатељске и братске државе

30/09/2021 Off By BERB

Фото: МСП

 

Министар спољних послова Србије Никола Селаковић састао се министром иностраних послова Гватемале Педром Бролом, и том приликом поручио да су односи двеју држава пријатељски и братски. 

 

 

Селаковић је, на конференцији за новинаре након састанка у Гватемала Ситију, изразио очекивање да ће јубилеј 140 година од успостављања дипломатских односа, који се обележава следеће године, бити изванредна прилика да се односи Србије и Гватемале додатно унапреде.

 

„Размена посета на високом и највишем нивоу важна је за односе две државе и надам се ће та пракса бити настављена у будућности. Моји састанци овде су одлична прилика да утврдимо где се налазимо на пољу билатералне и мултилатералне сарадње и по питањима од обостраног интереса“, констатовао је Селаковић.

 

Према његовим речима, до краја ове године биће организоване консултације два министарства, које би требало да резултирају текстом свеобухватног споразума о сарадњи двеју земаља, а који би требало да обухвати многа поља од заједничког интереса, као што су култура, образовање, спорт, економија…

 

 

Селаковић је пренео захвалност Србије и њених грађана због чврстог, принципијелног и доследног става Гватемале по питању Косова и Метохије.

 

„То доказује приврженост наших двеју земаља вредностима дефинисаним у Повељи УН“, рекао је Селаковић.

 

Шеф српске дипломатије позвао је министра Брола да посети Београд, било током предстојећег обележавања 60. годишњице прве конференције ПНЗ, или у неком другом термину.

 

„Увек сте добродошли у нашој земљи и сигуран сам да ће наш следећи разговор у Београду бити веома плодотворан“, рекао је Селаковић.

 

 

Министар Броло казао је да је Гватемала посвећена продубљивању сарадње са Србијом у бројним областима, попут економије, културе и образовања, као и јачању политичког дијалога и мултилатералне сарадње.

 

Домаћин је честитао је Селаковићу на економским успесима Србије у протеклом периоду и потврдио да ће представници Гватемале доћи у октобру у Београд на комеморативни скуп поводом 60. годишњице прве конференције Покрета несврстаних земаља.