Од сутра пријава локација продајних објеката због увођења новог модела фискализације

Од сутра пријава локација продајних објеката због увођења новог модела фискализације

30/09/2021 Off By BERB

Фото: Танјуг

 

Министар финансија Синиша Мали изјавио је да ће Влада Републике Србије данас усвојити уредбу којом се дефинише питање доделе субвенција за увођење новог модела фискализације. Такође, додао је министар, порески обвезници ће већ од сутра, 1. октобра, преко портала Пореске управе еПорези, моћи да пријаве податке о локацијама продајних објеката.

 

„Све трошкове увођења новог модела фискализације покриће држава. Предвиђено је да 100 евра у динарској противвредности буде уплаћено за свако продајно место и 100 евра за сваки фискални уређај. Такође, они који нису у систему ПДВ-а добиће износ већи за 20 одсто. У потпуности верујем у овај систем и убеђен сам да ће нам се исплатити у року од годину дана“, рекао је он гостујући на телевизији Пинк.

 

Мали је напоменуо да је наша земља покренула неколико пројеката, који треба додатно да повећају ефикасност и конкурентност наше привреде, од којих је једна свакако увођење новог система фискализације. Објаснио је да је постојећи систем застарео, пошто датира из 2003. године, те да новине које се уводе прате савремену технологију и снажно воде успешнијој борби против сиве економије.

 

„Привреда ће имати велику корист, пошто више неће бити папирних контролних листића, неће бити годишњег сервиса, а фискални уређај може бити чак и мобилни телефон или таблет. Систем почиње да се примењује 1. новембра ове године, а прелазни период је продужен, на захтев привреде, до краја априла следеће године. За то време паралелно ће моћи да се користе оба система“, навео је он.

 

Министар је додао да ће нови систем фискализације унапредити пословање, а њиме показујемо и да идемо у корак са временом.

 

„Систем који смо направили је у складу са највишим безбедносним стандардима, тако раде и остале државе“, рекао је министар.

 

Министар је објаснио и да ће фискални уређаји бити директно повезани са Пореском управом, у стварном времену, што ће омогућити да се истог тренутка региструју трансакције које су обављене.

 

„Ово је систем који је повезан у стварном времену и Пореској управи показује када је обављена свака трансакција. Дакле, систем ће препознати да је, примера ради, неко све трансакције обавио у периоду од 17 до 18 часова, што је индикатор да је у међувремену радио на црно, као што се и дешава“, рекао је Мали и напоменуо да ће сваки купац истовремено моћи да буде контролор, пошто ће преко свог мобилног телефона моћи да прочита QR код рачуна који је издат.

 

Мали је објаснио да се уводи и систем електронских фактура, те да ће њихова примена у јавном сектору почети од 1. јануара 2022. године.

 

„Фактуре више неће бити папирне, а до краја наредне године, цела привреда која је у систему ПДВ-а ће их користити. То је огромна корист за привреду, јер ће ПДВ моћи да се врати у току једног дана уколико се електронски упаре улазна и излазна фактура“, навео је он.

 

Одговарајући на питање о враћању прескупог дуга бивше власти од милијарду долара са каматном стопом од 7,25 одсто, Мали је оценио да је то симбол вођења лоше економске политике, али да тај дуг више неће представљати терет ниједној влади, нити наредним генерацијама.

 

„Ми смо 300 милиона долара од задужених милијарду вратили из сопствених прихода. Део преосталих 700 милиона долара вратили смо из рефинансирања и то на 15 година, по каматној стопи од 2,05 одсто. Дакле, наша камата је 2,05 процената на 15 година, а њихова је 7,25 одсто на десет година.  У уторак смо вратили преостали дуг од 700 милиона долара, плус 25 милиона долара камата. То задужење је симбол једне неуспешне Србије, када се водила лоша економска политика. Дакле, задужили су се, тај новац уложили у потрошњу уместо у инвестиције, и оставили нам у аманет тих 7,25 одсто камате. Није то једини разлог, али је сигурно један од разлога зашто смо били принуђени да кренемо у тешке економске реформе, како бисмо оздравили јавне финансије“, рекао је Мали.

 

Подсетио је да је у време тог задужења и економске кризе из 2008. године, за коју су појединци својевремено изјавили да ће нас заобићи, стотине хиљада људи било без посла, имали смо затворене фабрике и одсуство идеје о инвестирању у инвестиције, односно у ауто-путеве, болнице, школе, као што је данас случај. Напоменуо је да данас председник Александар Вучић са председницом Европске комисије Урсулом фон дер Лајен поставља камен темељац за изградњу чак осмог ауто-пута или брзе саобраћајнице који градимо, од Ниша до Мердара.

 

Напоменуо је да је Србија данас лидер у региону, да постоји велико поверење инвеститора, као и да је наш кредибилитет на међународном финансијском тржишту изузетно висок.

 

„Сада улазимо у период раста, за који се надам да неће бити угрожен пандемијом вируса корона. Надам се да ће и цео свет одолети тим изазовима. Симбол неуспешне Србије, односно такве високе, зеленашке камате, далеко су од нас. Враћање тог кредита је огроман успех грађана Србије“, рекао је Мали.

 

Он је подсетио и да је у првој половини ове године стопа раста 7,6 одсто, да је јавни дуг у односу на БДП и даље испод 60 процената, што је ниво који прописује Мастрихт, иако смо имали осам милијарди евра помоћи током пандемије вируса корона за привреду и грађане.

 

Подсетио је и да је прошле недеље Србија на међународном тржишту капитала емитовала зелену еврообвезницу, која ће додатно допринети заштити животне средине, с обзиром да ће се тај новац уложити у енергетску ефикасност, за замену старих дизел локомотива новим електричним и друге зелене пројекте.

 

„Све то унапређује пословање, смањују се трошкови и чини се све да наша привреда буде ефикаснија и конкурентнија. У првих седам месеци Србија је привукла 2,1 милијарду евра страних директних инвестиција. Највећи део инвестиција који долази у регион, слива се у нашу земљу. Ми смо посвећени привлачењу још већег броја инвестиција, отварању фабрика, односно нових радних места и то је суштина наше економске политике“, закључио је Мали.