Селаковић се састао са председником Гватемале

Селаковић се састао са председником Гватемале

30/09/2021 Off By BERB

Фото: МСП

 

Министар спољних послова Србије Никола Селаковић састао се са председником Гватемале Алехандром Едуардом Ђаматеијем Фаљом.

 

 

Преневши поздраве председника Србије Александра Вучића и честитке на успесима у економским реформама Гватемале, Селаковић је изразио наду да ће председник Фаља доћи у званичну посету Србији.

 

Селаковић је поручио да се односи две земље базирају на искреном пријатељству, поштовању и разумевању и истакао да је Србија одлучна да додатно јача везе и укупну сарадњу са пријатељском Гватемалом.

 

 

Министар је додао да о дугој традицији нашег пријатељства, говори и чињеница да две земље следеће године обележавају 140 година од успостављања дипломатских односа, указавши да такав јубилеј заслужује да буде адекватно обележен на свим пољима, поред политичког – билатералним посетама и потписивањем свеобухватног споразума о сарадњи две земље, тако и у области културе, науке, образовања, спорта…

 

Истакао је да наше две земље треба да искористе све потенцијале за унапређење економске сарадње, тако да прати ниво одличних и пријатељских политичких односа.

 

Министар је изразио задовољство и захвалио на потврди да ће делегација Гватемале, предвођена министром спољних послова, бити присутна на предстојећем комеморативном скупу у Београду поводом обележавања 60 година од одржавања Прве конференције Покрета несврстаних у Београду.

 

Председник Фаља и министар Селаковић договорили су да се међусобно укину визе за грађане обе земље и да тај споразум буде потписан у Београду, током трајања комеморативног скупа Покрета несврстаних.

 

 

Шеф српске дипломатије посебно је захвалио Гватемали на искреној подршци у очувању територијалног интегритета и суверенитета наше земље, и залагању за поштовање основних принципа међународног права. Селаковић је председника Гватемале информисао и о стању у бриселском дијалогу, као и о актуелним провокацијама Приштине и тешком положају српског народа.

 

Упознавши председника са успесима економских реформи Србије у претходних седам година, Селаковић је нагласио да је наша земља сада у могућности да помогне пријатељским државама, те да је до сада донирала око 1,1 милион антиковид вакцина земљама у региону, Африци и на Блиском Истоку.

 

Шеф српске дипломатије обавестио је председника Гватемале да ће Србија определити финансијску подршку селу Србија у Гватемали, за отклањање последица земљотреса која ће бити искоришћена за изградњу кућа за породице у овом гватемалском селу које носи име по нашој држави.

 

Састанку министра спољних послова  Србије са председником Гватемале присуствовали су министар спољних послова и министар рада те централноамеричке државе.