Konferencija za medije u Nišu

Konferencija za medije u Nišu

30/09/2021 Off By BERB

Izvor: predsednik.rs/Foto: Predsedništvo Srbije/Dimitrije Goll

 

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić održao je danas konferenciju za medije u Oficirskom domu u Nišu i saopštio da je u Briselu postignut dogovor o deeskalaciji situacije na severu Kosova i Metohije.

 

“Mislim da smo došli do neke vrste kompromisnog rešenja, kojim sam zadovoljan i smtaram da je važan za našu stranu”, rekao je predsednik Vučić. On je preneo da su se, pod tačkom 1, obe strane u Briselu saglasile da se jedinice ROSU povuku sa administrativnih prelaza Jarinje i Brnjak, simultano sa uklanjanjem barikada, da KFOR svoje snage postavi na ove prelaze i pre same implementacije sporazuma, gde će ostati oko dve nedelje kako bi sačuvao sigurnost okruženja i slobodu kretanja.
Predsednik Vučić je naveo da je, pod tačkom 2, dogovoreno da se od 4. oktobra uspostavi režim nalepnica, kao privremena mera do konačnog rešenja koje je odloženo na neko vreme, a o čemu će se tek razgovarati u Briselu.
“To smatram velikim uspehom naše strane”, istakao je predsednik Vučić i dodao da je, u tački 3, dogovoreno formiranje Radne grupe koju će činiti predstavnici EU, Beograda i Prištine, a koja će tražiti  trajno rešenje za tablice, na osnovu evropskih standarda i praksi.
“Prvi sastanak će se održati 21. oktobra, a u roku od šest meseci Radna grupa će predstaviti svoje nalaze i konačno rešenje za najviši nivo dijaloga“, rekao je predsednik Vučić i naglasio da je najvažnije to što će sledeća tema biti Zajednica srpskih opština.
„Za nas je važan odlazak naoružanih pripadnika albanskih specijalnih jedinica, ROSU jedinica, i oklopnih vozila sa severa Kosova i Metohije. Uz to, važno je i da će EU da insistira na tome da se govori o Zajednici srpskih opština, kao i da priznaju da nije poštovan Briselski sporazum u slučaju Ivana Todosijevića. Verujem da je ovo bio jedan dobar pokazatelj da se u budućnosti takve akcije Albanaca ili neće događati ili će nailaziti na još snažniji otpor srpskog stanovništva. Povratak KFOR-a u skladu sa rezolucijom 1244, pokazuje da je moguće ostvariti dodatne garancije za bezbednost i sigurnost srpskog stanovništva na Kosovu i Metohiji. Nema više skidanja tablica i probnih tablica RKS, niti naplate bilo čega, posebno nema skidanja KM tablica niti proganjanja Srba koji ih poseduju. Odbranili smo pravo na slobodu kretanja, protok ljudi, roba, životnih namirnica i očuvan je mir! Za Srbiju je važno da razgovaramo, da napravimo odnos koji nije odnos neprijateljstva. Zadovoljan sam našim trudom, angažmanom i onim što smo postigli. Reagovali smo kao država na ozbiljan, odgovoran i pametan način. Pokazali smo da ćemo uvek da budemo uz naš narod i to je danas svima jasno“, poručio je predsednik Vučić.