Зелена агенда за нове инвестиције и нова радна места

Зелена агенда за нове инвестиције и нова радна места

30/09/2021 Off By BERB

Фото: mre.gov.rs

 

Потпредседница Владе и министарка рударства и енергетике, проф. др Зорана Михајловић, изјавила је да зелена агенда најважније питање не само за енергетику, већ укупну привреду Србије, као да и је то глобално питање, те да је наша земља започињањем процеса енергетске транзиције кренула путем зелене енергетике.

 

 

„Зелена агенда значи напредак, не само у енергетском, већ и у привредном смислу. То су нове, зелене инвестиције и нова, зелена радна места. Истовремено, то значи и обезбеђивање довољно топлотне и електричне енергије из наших извора уз поштовање свих стандарда заштите животне средине. То је процес за који је потребно време, ништа се не може решити преко ноћи, али не можемо да одуговлачимо, нити да се правимо да се то не дешава, јер је то глобални процес“, истакла је она.

 

Михајловићева је у обраћању медијима на почетку Међународне конференције „Како спровести одрживу транзицију у електроенергетском сектору западног Балкана“ изјавила да је нови законодавни оквир основа за процес енергетске транзиције у Србији и нагласила да ће зелена агенда допринети привредном расту.

„На спровођењу промена у енергетици морамо да радимо заједно. Институције, струка, парламент, Влада, организације цивилног друштва. Те промене се дешавају свуда у свету и неопходно је да будемо део највеће трансформације која се догађа, а то је трансформација енергетске инфраструктуре. Морамо бити у возу у којем ћемо управљати реализацијом зелене агенде и у исто време водити рачуна о енергетској стабилности и безбедности“, рекла је она.