Лидерке покрећу промене на локалном нивоу

Лидерке покрећу промене на локалном нивоу

30/09/2021 Off By BERB

Фото: Сања Кнежевић

 

Министарка државне управе и локалне самоуправе Марија Обрадовић и стална представница Програма Уједињених нација за развој (UNDP) у Србији Франсин Пикап поручиле су данас у Аранђеловцу чланицама Мреже градоначелница и председница општина у Србији да ће им међусобна сарадња,  унапређивање вештина лидерства и превазилажење ограничења која им отежавају да напредују на својим позицијама, омогућити да постану креаторке промена у срединама које данас воде.

 

 

 

На радионици о оснаживању жена на руководећим положајима, оне су истакле да је данашњи скуп градоначелница и председница општина прилика да се пошаље порука о значају Мреже коју су формирале у марту ове године, потписивањем Повеље женске солидарности. Као што је показао период за нама, посебно током ковид пандемије,  жене су снажне,  брзо реагују у кризним ситуацијама и добро се  носе са изазовима.

„Стаклени плафон је када вам не дају да идете горе, а стаклени под је ефекат који вас кочи, страх да ће вас повући на дно. Ту смо да изградимо атмосферу где се ниједна од вас неће плашити ни стакленог пода ни стакленог плафона, јер ће нас први резултати ојачати. Способне смо и јаке, а само наша ћутња нас може учинити неспособнима. Ко је храбар и упоран, он ће направити резултат макар трпео и озбиљне ударце и зато нам је важна међусобна подршка“, истакла је министарка Обрадовић.

„Данашња радионица и обука о лидерству треба да вам помогне да сагледате начине на које ћете побољшати овај свет, како да ви направите помаке и промене. Она  је намењена вама да јачате, да постанете покретач и креатор промена у својим срединама, да увидите које су ваше снаге и предности. Када су времена тешка онда жене буду постављене на важне позиције како би на њих пала одговорност. Показало се да жене итекако могу да се носе са тим изазовом и успешно воде своје локалне заједнице и у кризама. Зато ће UNDP наставити да подржава ваше удруживање и сарадњу“, поручила је стална представница UNDP-а у Србији Пикап.

 

Данас се у Аранђеловцу одржава трећа радионица намењена градоначелницама и председницама општина у Србији, чланицама Мреже, на којој ће се разговарати о лидерским вештинама, али и о мотивацији, управљању кризним ситуацијама и превазилажењу стреса.

Мрежу градоначелница и председница општина у Србији  чине 22 жене на руководећим положајима на локалном нивоу. Оне су, у марту ове године, на иницијативу министарке државне управе и локалне самоуправе Марије Обрадовић и уз подршку UNDP-а, потписале, Повељу женске солидарности, којом су се обавезале на међусобну сарадњу и заједничко деловање у циљу постизања пуне родне равноправности у Србији.