Србија и Гватемала деле и боре се за исте вредности

Србија и Гватемала деле и боре се за исте вредности

29/09/2021 Off By BERB

Фото: МСП

 

Министар спољних послова Србије Никола Селаковић састао се данас са председником Конгреса Гватемале Аланом Естуардом Родригесом.

 

 

Изразивши задовољство поводом званичне посете Гватемали, Селаковић је поручио да је Србија посвећена јачању политичког дијалога и укупне сарадње са овом пријатељском земљом.

 

Селаковић је рекао да Србија и Гватемала, упркос великој географској удаљености, деле и боре се за исте вредности у свету. Додао је да је важно да две државе и народа, које гаје такво пријатељство, задрже ниво билатералних посета.

 

Селаковић је истакао да је потребно интензивирати међупарламентарну сарадњу, и позвао председника Конгреса да посети Србију и националну скупштину. Упознао је саговорника да у српском парламенту постоји Група пријатељства са Гватемалом, која броји шест чланова.

 

Селаковић је подвукао да Србија високо цени доследан став Гватемале по питању Косова и Метохије и непризнавања једнострано проглашене независности тзв. Косова, захваливши Гватемали на опредељењу да поштује међународно право. Председник Конгреса нагласио је да ће се, по овом питању, подршка пријатељске Гватемале наставити.

 

Саговорници су заједнички истакли податак да две земље следеће године обележавају 140 година од успостављања дипломатских односа и сагласили се да такав јубилеј заслужује да буде адекватно обележен.

 

 

Овом приликом шеф српске дипломатије и лично је честитао председнику Конгреса 200. годишњицу независности Републике Гватемале, а касније данас министар ће присуствовати свечаној седници коју, овим поводом, организује Одбор за спољне послове Конгреса.