Велика подршка НР Кине Србији

Велика подршка НР Кине Србији

29/09/2021 Off By BERB

Фото: Председништво Србије/Димитрије Голл

 

Председник Републике Србије Александар Вучић примио је данас амбасадорку Народне Републике Кине Чен Бо.

 

Председник Вучић и амбасадорка Чен су разговарали о ситуацији на северу Косова и Метохије. Овом приликом је амбасадорка Чен председнику Вучићу пренела да је став кинеске стране по питању Косова и Метохије доследан и јасан.

 

“Кинеска страна придаје посебну пажњу тренутној напетој ситуацији на северу Косова и Метохије и сматра да једнострано преузета акција није у интересу мира и стабилности региона. Међународна заједница треба равноправно да третира све стране, двоструки стандард није у корист решавања проблема. Кинеска страна поштује суверенитет и територијални интегритет Србије по питању Косова и Метохије, разуме и подржава легитимне захтеве Србије, укључујући оне по питању заштите безбедности и легалних права српског народа на Косову и Метохији, у нади да ће сви досад постигнути споразуми две стране бити строго испоштовани”, навела је амбасадорка Чен званични став кинеске стране.

 

Председник Вучић је захвалио председнику Сију и кинеској држави и партији на подршци по питању Косова и Метохије.

 

Овом приликом је председник Вучић уручио амбасадорки Чен честитку упућену председнику Сију поводом 1. октобра, Дана оснивања Народне Републике Кине. Председник Вучић је рекао да Србија поштује и воли Кину и да је одлучна да негује искрено српско-кинеско пријатељство, што, између осталог, наводи у честитки:

 

“Изузетно сам поносан што су свеукупни односи између Републике Србије и Народне Републике Кине на историјском врхунцу, у тренутку када имам част и одговорност да будем на челу Републике Србије. Посебно ми је задовољство да са Вама сарађујем на свестраном унапређењу стратешког партнерства наших земаља. Дубоко верујем у светлу будућност наших односа, заснованих на челичном пријатељству и стратешком партнерству и нераскидивим везама између наша два народа.”

 

Амбасадорка Чен је захвалила председнику Вучићу на честитки поводом националног празника, истичући да је ово веома значајна година у кинеској историји, с обзиром да је обележена стогодишњица оснивања Комунистичке партије Кине и испуњени значајни циљеви.

 

Председник Вучић и амбасадорка Чен су истакли да заједнички инфраструктурни пројекти напредују планираном динамиком и у исто време размотрили планове за наставак радова на брзој прузи између Београда и Будимпеште, на деоници од Новог Сада до српско-мађарске границе.