Србија спремна за отварање Павиљона на Светској изложби „Експо 2020 Дубаи”

Србија спремна за отварање Павиљона на Светској изложби „Експо 2020 Дубаи”

28/09/2021 Off By BERB

Фото: МТТТ

 

Министарка трговине, туризма и телекомуникација и Генерална комесарка наступа Србије на Светској изложби ,,ЕКСПО 2020 Дубаи’’ Татјана Матић обишла је финалне радове на Павиљону Републике Србије и  том приликом најавила да је Србија спремна да дочека многобројне посетиоце на свечаном отварању 1. октобра.

 

 

”Када сам последњи пут посетила Павиљон, он је још увек био још у изградњи. Веома сам срећна и поносна што данас видим финални производ напорног тимског рада. Сада је већ сасвим јасно да ће се Србија на овогодишњој Светској изложби, за коју се предвиђа да ће је посетити рекордних 25 милиона посетилаца, представити у светлу модерне и отворене земље, лидера у области иновација, креативних индустрија, дигитализацији и развоју IT сектора, а све у циљу подстицања трајног и одрживог напретка за грађане наше земље, развијање пословних прилика и привлачења страних инвестиција и туриста”, рекла је Матић.

 

Централно место представљања наше земље на Светској изложби чини архитектонски упечатљив Павиљон, површине од готово 2.000 квадрата, специјално изграђена за ову прилику. Павиљон Србије налази се у срцу округа мобилности Светске изложбе (Mobility District), осмишљен као својеврсна временска капсула, која повезује заоставштину неолитске Винчанске културе са дигитално напредном и модерном Србијом.

 

 

Матић је додала да је Павиљон у потпуности дигитализован и пружа могућност виртуелног путовања кроз различите реалности, различите временске периоде и различите просторе, те да ће се Србија наступом на Светској изложби представити као иновативна и креативна земља.

 

Светска изложба ,,Expo 2020 Dubai’’ биће одржана од 1. октобра 2021. до 31. марта 2022. године, под слоганом “Повезивање умова, стварање будућности”. Србија ће током шест месеци трајања Светске изложбе, под слоганом ,,Србија ствара идеје – инспирисани прошлошћу, обликујемо будућност и кроз више од 150 различитих манифестација представити различите привредне секторе, научне садржаје, технолошке иновације, креативне индустрије и туристичку понуду, са циљем да се прикаже као модерна, иновативна земља, атрактивна за развој трговине и туризма.

 

 

Представићемо због чега је Београд проглашен за један од пет најкреативнијих градова света, због чега су организатори Експо-а Србију препознали као лидера у области креативних индустрија и иновација и због чега нас називају “Силицијумском долином Балкана”. Инспирација за наступ наше земље је револуционарна Винчанска култура која  је била центар идеја и стваралаштва пре 7.000 година.

 

На „ЕКСПО 2020 Дубаи“, Србије ће  представити и иновацију која ће сигурно задивити свет! Уз помоћ врхунске метахуман технологије и вештачке интелигенције, “оживећемо” у виртуелном свету човека који је пре 10.000 година живео у Лепенском виру, а моћи ћемо са њим чак и да комуницирамо.

 

У креативном делу програма доминираће наши талентовани уметници,  који су већ препознати на глобалној уметничкој сцени (Слободан Тркуља, Горан Бреговић, Стефан Миленковић, Лена Ковачевић, Сања Керкез, Јелена Гавриловић …), а све уз велику подршку наша два национална храма културе – Народног музеја и Народног позоришта у Београду.