Похвале Венецијанске комисије у вези са текстом уставних амандмана

Похвале Венецијанске комисије у вези са текстом уставних амандмана

28/09/2021 Off By BERB

Фото: Танјуг

 

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић одржала је данас онлајн састанак са представницима Венецијанске комисије на којем је Србија добила похвале у вези са текстом уставних амандмана и охрабрење да настави даљи рад на процесима који следе.

 

Председник Комисије Ђани Буквикијо рекао је премијерки Брнабић да ће мишљење  известилаца на наредној седници Комисије бити врло повољно за Србију и да је уверен да ће као такво бити и усвојено.

 

Премијерка Брнабић захвалила је на подршци коју та Комисије пружа Србији на изналажењу најквалитетнијих решења у вези са уставним амандманима још од 2018. године истакавши да је тај процес текао врло транспарентно и отворено захваљујући, између осталог, и јавним слушањима која су организована у више наврата. Захваљујући томе, данас имамо примену најбоље европске праксе, додала је Брнабић.

 

Према њеним речима, Србија је у потпуности отворена и за даље сугестије у вези са начинима да се правосуђе и судство учине што ефикаснијим.

 

Када је реч о референдуму о уставним променама, Брнабић је истакла да се његово одржавање очекује одмах по усвајању амандмана.

 

Министарка правде Маја Поповић подсетила је да је рад на уставним променама прва активност у ревидираном Акционом плану за преговарање о Поглављу 23 – Правосуђе и основна права у процесу преговора о чланству Републике Србије у Европској унији. Она је указала да је циљ јавних расправа био да се чују мишљења стручне, научне и шире заинтересоване јавности о правцима промене Устава.

 

Министарка правде је поновила да Србија остаје отворена за све коментаре који би побољшали квалитет постојећег текста, јер је, нагласила је, довољно сазрела да промени Устав у делу о правосуђу.

 

Поповић је закључила да постоји велика свест да се овај пут промене морају успешно завршити, јер је то у најбољем интересу грађана Србије.