Михајловић: Зелена агенда je изнад политике

Михајловић: Зелена агенда je изнад политике

28/09/2021 Off By BERB

Фото: mre.gov.rs

 

Потпредседница Владе и министарка рударства и енергетике, проф. др Зорана Михајловић, изјавила је у Новом Саду да је зелена агенда генерацијско питање, да не може да се користи у дневнополитичке сврхе, као и да избори неће утицати на дефинисање енергетских циљева, а да је српски зелени план модел раста који ће обезбедити нова радна места.

 

„Немогуће је да избори утичу. Постоји сектор, а то је енергетика, који ради непрестано без обзира на то да ли је пандемија или није, без обзира на то да ли имамо изборе или не. То је питање свих нас и избори неће утицати на дефинисање стратегије развоја. То значи да припремамо одлуке и планове како да у наредним деценијама изађемо из производње угља и да се окренемо ОИЕ. Нема успоравања, као што није било ни у претходном министарству, увек се радило без обзира на изборе“, поручила је она.

Михајловићева је, одговарајући на питања новинара о плановима за нове капацитете у Војводини, рекла да ће северна покрајина у наредном периоду имати значајније место.

„Овде имамо највећи број ветропаркова, али то није довољно. Верујем да ћемо добар део нових пројеката који су вредни 17 милијарди евра, од чега је више од 10 милијарди за ОИЕ, градити у Војводини, али то је питање које је важно за целу Србију. Нове ХЕ, ветропаркови, соларне електране. Србија годишње емитује 59 милиона тона угљен-диоксида, ако будемо реализовали планове и инвестиције, смањићемо за 24 милиона тона. Друга једнако важна ствар је подизање енергетске ефикасности и шта ће свако од нас урадити. Држава је обезбедила субвенције како бисмо коначно престали да трошимо 40% више топлотне и електричне енергије од просека у Европи“, рекла је она.