Подршка британске владе зеленој агенди и енергетској транзицији Србије

Подршка британске владе зеленој агенди и енергетској транзицији Србије

27/09/2021 Off By BERB

Foto: mre.gov.rs

 

Потпредседница Владе Србије и министарка рударства и енергетике, проф. др Зорана Михајловић, састала се данас са Дејвидом Мораном, регионалним амбасадором ЦОП 26 за Европу, централну Азију, Турску и Иран, и са њим разговарала о предстојећој конференцији о климатским променама (ЦОП 26), која се у новембру одржава у Глазгову, као и о плановима Србије на пољу зелене агенде и енергетске транзиције. Састанку је присуствовала и Шон Меклод, амбасадорка Велике Британије у Србији.

 

 

„Здрава животна средина, борба против климатских промена и енергетска сигурност су важне за Србију, једно без другог не може. Урадили смо много у претходном периоду, донели нове законе, припремамо стратегију развоја енергетике до 2050. и национални план за климу и енергетику – припремили смо се за зелену агенду и енергетску транзицију. Србија је држава која хоће да се креће брже и буде још ефикаснија у овом процесу. Својим радом на новом моделу раста, јер зелена агенда јесте нови модел развоја, Србија хоће да буде шампион. Конференција у Глазгову је значајна, активно ћемо учествовати“, поручила је Михајловићева.

 

 

Она је истакла да је Министарство припремило нови инвестициони план, вредан 17 милијарди евра, од чега је више од 10 милијарди намењено пројектима из области обновљивих извора енергије и електроенергетике.

„Декарбонизација је наш циљ и визија да до 2050. завршимо тај процес. Да градимо нове капацитете – велике хидроелектране, ветро и соларне електране и на тај начин повећамо производњу електричне и топлотне енергије из обновљивих извора, али и да повећамо енергетску ефикасност. Потребна нам је ваша подршка, пре свега у размени искустава и знања, све више је инвеститора заинтересованих да улажу у ОИЕ“, рекла је она.

 

 

Дејвид Моран рекао је да им је част да на конференцији у Глазгову, која окупља светске лидере, угосте председника Александра Вучића и српску делегацију, и истакао да је од круцијалне важности за сваку владу да питање климатских промена и животне средине укључи у све јавне политике – од економије, образовања, социјалних питања до родне равноправности.

„Наш циљ је да подржимо владе у борби са климатским променама и заинтересовани смо да разговарамо о томе како Србија види енергетску, чисту транзицију. Конференција у Глазгову биће прилика за све државе да представе своје планове за климатску акцију“, рекао је Моран.

Британска амбасадорка Шон Меклод истакла је да Влада Србије и Министарство рударства и енергетике посвећују велику пажњу  климатским променама, питањима животне средине, као и зеленој агенди, те да британска влада хоће да подржи Србију у енергетској транзицији.