На војном гробљу Зејтинлик обележено 103 године од пробоја Солунског фронта

На војном гробљу Зејтинлик обележено 103 године од пробоја Солунског фронта

25/09/2021 Off By BERB

Foto: minrzs.gov.rs

 

Министарка за рад, запошљавање, борачка и социјална питања проф. др Дарија Кисић Тепавчевић предводила је данас у комплексу српског Војног гробља Зејтинлик у Солуну, државну комеморативну свечаност полагања венаца и одавања поште српским војницима поводом 103 године од пробоја Солунског фронта.

 

 

 

Министарка Кисић Тепавчевић је на Војном гробљу Зејтинлик разговарала са вишедеценијским чуваром тог гробља Ђорђем Михаиловићем, коме је уручила златник са ликом Светог Ђорђа и натписом „Захвална Србија“.

 

Министарка Кисић Тепавчевић је том приликом истакла немерљив допринос Ђорђа Михаиловића очувању сећања на пробој Солунског фронта и на страдале српске војнике, који почивају на Војном гробљу Зејтинлик.

„Ваша земља вам је бескрајно захвална на свему што чините. Хвала вам што младе генерације учите и подсећате на велику жртву коју је српска војска поднела управо да бисмо ми данас живели у миру и слободи“, рекла је Кисић Тепавчевић.

У Спомен књигу министарка Кисић Тепавчевић је уписала: „Српски јунаци, ваша храброст и ваш подвиг ће Србија вечно да памти“.

Комеморативној свечаности на Војном гробљу Зејтинлик присуствовао је и министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Душко Милуновић.

 

Пошту српским војницима одале су и делегације Министарства одбране и Војске Србије, делегација Генералног конзулата Републике Србије у Солуну, представници удружења опредељених за неговање традиција ослободилачких ратова Србије.