Енергетика област са највећим потенцијалом за нове инвестиције

Енергетика област са највећим потенцијалом за нове инвестиције

24/09/2021 Off By BERB

Foto: mre.gov.rs

 

Потпредседница Владе и министарка рударства и енергетике, проф. др Зорана Михајловић, изјавила је по завршетку конференције Партнерства за трансатлантску енергетску и климатску сарадњу (П-ТЕCC) у Варшави, да је зелена агенда глобална тема и да је неопходна сарадња са свим државама. Она је истакла да је највећи потенцијал за нове инвестиције у ресору енергетике.

 

„Ниједна земља не може сама, посебно када је у питању обезбеђивање енергетске сигурности и борба са климатским променама. Највећи резултат конференције је да ћемо заједно радити на томе да имамо довољно зелене енергије, иако наравно свака земља дефинише динамику процеса. То је важно и за Европу, али и за цео свет. Овде су били и секретарка САД за енергетику, заменик секретара САД за трговину. Имали смо билатералне сусрете и са њима, разговарали смо о зеленој агенди, како ће Србија у наредним деценијама да реформише овај сектор и добије зелену енергетику, али и о могућностима за инвестирање. Србија је земља која има најбољу инвестициони амбијент, препознати смо као земља која може да има највише инвестиција и у будућности, јер је енергетика грана која ће имати највише улагања“, рекла је она.

Она је поручила да је нови инвестициони циклус вредан 17 милијарди евра, а да ће више од 10 милијарди бити за ОИЕ.

„Велику подршку смо добили и званичника Стејт департмента, као и од комесарке ЕУ за енергетику, и за зелену агенду и за нове инвестиције. Имали смо билатералне сусрете са министрима из Црне Горе, Румуније и Бугарске, јер морамо да водимо рачуна и о регионалној стабилности, јер није довољно да се само Србија развија и да само ми улажемо у енергетику. Она мора да се развија у читавом региону и целој Европи, ако заиста хоћемо резултате“, изјавила је Михајловићева.