Baletska zvezda Hulio Boka u Beogradu

Baletska zvezda Hulio Boka u Beogradu

24/09/2021 Off By BERB

Izvor/Foto: Nacionalna fondacija za igru

 

Od 27 – 30. septembra u Begradu će se održati  Beogradsko baletsko takmičenje i međunarodni seminar koji će

voditi baletska zvezda Hulio Boka.

 

Hulio Boka je rođen u Buenos Ajresu, a svoje prve baletske korake je napravio kao četvorogodišnjak. Nakon pohađanja Nacionalne baletske škole, započeo je karijeru kao prvak baleta 1982. godine u okviru Fondacije Tereze Karenjo u Karakasu, odakle odlazi u Gradski teatar Rio de Žaneira. Od 1983. godine nastupa kao gostujući prvak Baleta u Teatru Kolon u Buenos Ajresu. Osvojenim zlatom na petom Međunarodnom baletskom takmičenju u Moskvi (1985), počinje njegova svetska karijera. Iste sezone započeo je 20-godišnji angažman u Američkom baletskom teatru (ABT) u Njujorku, sa kojim je svake godine nastupao u Metropoliten operi.

 

Od njujorške publike se oprostio upravo na toj sceni 2006. godine, u baletu “Manon” Keneta Mekmilana, sa Alesandrom Feri, svojom dugogodišnjom partnerkom. Kao gost, igrao je naslovne role u najboljim svetskim trupama, a bio je i glavni igrač jedne od najznačajnijih turneja Nacionalnog baleta Španije, pod vođstvom Maje Plisetskaje.

 

U okviru Baleta Teatra Kolon iz Buenos Ajresa kreirani su posebni komadi za njega. Nastupao je na najvažnijim svetskim festivalima u Evropi, Americi, Japanu, Australiji i bio redovni gost godišnjeg Međunarodnog baletskog festivala u Havani. Između ostalog, igrao je u filmu “Tango, naša igra” Horhea Zanade 1988, a iste godine osnovao je sopstvenu trupu Balet Argentino, sa kojom je nastupao širom sveta. Ujedno, Balet Argentino je bio prva inostrana kompanija koja je nastupila u Ermitažu u Sankt Peterburgu.

 

Boka je nastupio u Rio de Žaneiru sa Plasidom Domingom, Vašingtonskim orkestrom kojim je dirigovao Mstislav Rostropovič, kao i sa violinistom Isakom Sternom 1988. U Argentini je igrao na scenama na otvorenom, kao i na fudbalskim stadionima, privlačeći desetine hiljada ljudi. U Luna parku, prostoru od 5.000 mesta, nastupio je više od 140 puta, a upravo na tom mestu  premijerno je i izveo većinu svojih produkcija. Igrao je 1998. u filmu “Tango” reditelja Karlosa Saure, a 1999. UNICEF ga je imenovao za svog ambasadora.

 

U januaru 2002. godine kreirao je balet za operu “Henri VIII” Kamija Sen-Sansa u Teatru Liseo u Barseloni i nastupio sa Monserat Kabaje. Sa scene se povukao u decembru 2007. godine, nastupivši na glavnom trgu svog rodnog grada pred više od 300.000 ljudi. Bio je član žirija nagrade Benois de la Danse za 2008. u Rusiji, kao i niza drugih važnih baletskih takmičenja u Rusiji, Kini, Koreji, SAD i Meksiku. Stalni je član žirija Baletskog takmičenja u Lozani.