Културна сарадња значајна за укупне односе Србије и Русије

Културна сарадња значајна за укупне односе Србије и Русије

24/09/2021 Off By BERB

Фото: Дарио Константиновић

 

Потпредседница Владе и министарка културе и информисања Маја Гојковић отворила је Треће заседања Радне групе за сарадњу у области културе и туризма на којем је рекла да се модел сарадње ове Радне групе својим континуитетом и резултатима потврдио као значајан инструмент развоја укупних односа Србије и Русије и да је то природан исход историјске блискости и узајамне подршке две земље и два народа, дијалога и визије нашег највишег руководства, као и развијене политичке, економске и културне сарадње две земље на стратешком нивоу.

 

 

На седници ће бити размотрена многа значајна питања –  Развој међурегионалне сарадње у области културе и туризма, Сарадња у области кинематографије, кроз реализацију пројеката заједничке филмске продукција, Развој образовних пројеката у области културе и туризма, Развој сарадње у области сценских уметности, као и Креативне индустрије као главни фактор развоја културе и туризма.

 

Свака од ових актуелних и садржајних тема има улогу у даљем развоју укупне сарадње у суочавању са глобалним изазовима, рекла је министарка културе и информисања и додала да из тог разлога нема сумње да ће оне бити садржајно и темељно обрађене у наставку заседања, полазећи од њиховог значаја, али и високе компетенције учесника, истакла је Гојковић.

 

 

„Наша сарадња, која је ослоњена на прошлост, окренута је будућности. Зато је на делу јачање и садржајности и нивоа састанака наше радне групе, као и остварење дела циљева зацртаних циљева претходног заседања у домену библиотечке, музејске и сарадње народне уметничке креативности, упркос глобалним изазовима, првенствено пандемији“, рекла је Гојковић.

 

„Тако додатно продубљујемо и конкретизујемо сарадњу активирањем наших споразума и договора на државном, регионалном и локалном нивоу. Ови резултати биће, уверена сам, јасно видљиви и на мултилатералном плану, на примерима наше сарадње у многим међународним организацијама, као што су Савет Европе или Унеско, или наша сарадња у оквиру Форума словенских култура, којим у овом периоду председава Србија“, подвукла је министарка културе и информисања.

 

„Наши културни односи могу се сматрати основом укупне сарадње. У остварењу циљева у овој области, министарства културе наставиће да посвећено и предано играју улогу у подстицању, планирању и усмеравању токова сарадње кроз политике, али и непосредним учешћем у културним догађајима, у обостраном интересу наших држава и народа“, рекла је Гојковић.

 

„О нашим дубоким везама, поред континуиране и принципијелне узајамне подршке најважнијим националним приоритетима на билатералном и међународном плану, најбоље сведоче годишњице и обележавања заједничких значајних историјских догађаја, којима су наши вишевековни односи изузетно богати“, рекла је Гојковић.

 

Гојковић је подвукла да заштита наслеђа у томе има кључну улогу, посебно имајући у виду изазове са којима се данас суочавамо. „У том светлу, желим да изразим посебно задовољство поводом предстојеће предаје петербуршког листа Републици Србији ‘Мирослављевог jеванђеља’, чиме ће овај споменик културне баштине уписан на листу Унеско бити поново целовит, док ће се предајом седам дела Николаја Рериха Руској Федерацији употпунити колекција будућег руског музеја“, истакла је Гојковић.

 

„Ми добро разумемо значај неговања историјског памћења за будућност и наставићемо да то чинимо посвећено – игром, изложбама, науком, отвореним разговором као што је и данас случај у бројним институцијама широм Београда, од проучавања Достојевског до наступа младих музичара“, рекла је министарка културе и информисања.

 

Седница се одржава као део укупних активности уз Дане духовне културе Русије у Србији, Руско-српски културни форум и путујући музеј, које заједно реализују Србија и Русија, што још једном потврђује богатство и снагу основе и даљег развоја наше сарадње у области културе, чак и у сложеним условима пандемије, закључила је министарка културе и информисања.

 

На почетку заседања Радне групе обратила се и заменица министра културе Руске Федерације и председница руског дела Радне групе за културу и туризам Руско-српског међувладиног комитета Олга Сергејевна Јарилова.

 

У Централном холу Народне скупштине данас су Меморандум о сарадњи Југословенског драмског позоришта и Александринског театра из Санкт Петербург потписали директори ових институција Тамара Вучковић Манојловић и Сергеј Витаљевич Јемељанов.