Заједничким ангажманом интензивирати сарадњу Србије и Сомалије

Заједничким ангажманом интензивирати сарадњу Србије и Сомалије

23/09/2021 Off By BERB

Фото: МСП

 

Министар спољних послова Србије Никола Селаковић разговарао је у Њујорку са министром иностраних послова Сомалије Мохамедом Абдиризаком.

 

 

Селаковић је подсетио на дугу историју дипломатских односа који су успостављени још 1960. године, а осврнуо се и на успешну сарадњу две земље у Покрету несврстаних земаља. Подвукао је да је, управо у том периоду, била развијена економска сарадња, и чињеницу да су бројни студенти из Сомалије стекли образовање у нашој земљи.

Селаковић је истакао да ће Србија, у оквиру иницијативе „Свет у Србији“, повећати број стипендија за студирање у нашој земљи и позвао младе из Сомалије да искористе ту могућност.

Према речима шеф српске дипломатије, сада је потребно заједничким ангажманом интензивирати контакте и унапредити укупну сарадњу две земље. С тим у вези, министар Селаковић посебно је нагласио важност и изразио велико задовољство због поновног отварања Амбасаде Сомалије у Београду и обнaвљања дипломатског присуства у Србији.

Селаковић је изнео нашу отвореност за развијање економске сарадње, али и сарадње у области трговине, пољопривреде и ИТ индустрије.

Селаковић је изразио наду да ће делегација Сомалије, државе оснивача Покрета несврстаних земаља, узети учешће на скупу у Београду 11. и 12. октобра, којим ће бити обележено 60 година од Прве конференције несврстаних.