Vučić na Četvrtom demografskom samitu u Budimpešti

Vučić na Četvrtom demografskom samitu u Budimpešti

23/09/2021 Off By BERB

Izvor: predsednik.rs/Foto: Predsedništvo Srbije/Dimitrije Goll

 

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić boravi u jednodnevnoj poseti Mađarskoj, gde je učestvovao na Četvrtom demografskom samitu i poručio da je pitanje demografije pitanje opstanka i Srbije i drugih zemalja.

 

 

Predsednik Vučić je istakao da će pitanje demografije uskoro postati najvažnije političko pitanje u regionu. On je naveo da je po ovom pitanju Srbija, na osnovu primera Mađarske, uvela veliki broj mera i najavio da će se u Srbiji pojačati finansijski podsticaji za pomoć porodicama i deci.
„Ja govorim nešto što je maltene zabranjeno, ali samo testirajte to što kažem. Danas je nekulturno govoriti o svojoj deci, porodici, porodičnim vrednostima, jer onda vređamo one druge. Meni je žao što idemo u tom pravcu”, rekao je predsednik Vučić i dodao da se suočavamo sa nečim što je u stalnoj suprotnosti, sa liberalnim političkim marksizmom koji nas konstantno primorava da slušamo nove teorije koje će menjati naše živote, ali tako da ih izgubimo.
“Pre 10 godina, vladavina prava bilo je jedino pitanje kojim smo se bavili. Nastala je logika, koja je korišćena protiv onih koji su bili neposlušni, a onda se pojavilo pitanje klimatskih, ekoloških promena. Normalno je da SAD i Kina razgovaraju o tim pitanjima, ali koliko je to zanimljivo za Mađarsku i Srbiju? Da li je to najvažnije pitanje? Važnije od nataliteta, demografskih pitanja, budućnosti naše dece”, upitao je predsednik Vučić i istakao da je potrebno stvoriti platformu koja će obezbediti i opstanak i preživljavanje država. On je dodao da je pre 20 godina Evropa imala 20 odsto udela u svetskom ekonomskom rastu, a danas je to 10 odsto, dok će za pet godina biti sedam odsto.
“Ako govorimo o demografskim parametrima, za 30 godina Nigerija, jedna afrička država, imaće više stanovnika nego cela Evropska unija, ili više žitelja nego SAD”, primetio je predsednik Vučić i dodao da će oni time steći prednost koju nećemo moći da sustignemo. On je naglasio da treba da se okrenemo ka budućnosti, koja će održati naše nacije i učiniti države živim.
Na panelu su, pored predsednika Republike Srbije,  učestvovali  i nekadašnji potpredsednik Sjedinjenih Američkih Država Majk Pens, predsednik Vlade Republike Slovenije Janez Janša i predsednik Vlade Poljske Mateuš Moravjecki.