Селаковић се састао са председником Америчко-јеврејског комитета

Селаковић се састао са председником Америчко-јеврејског комитета

23/09/2021 Off By BERB

Фото: МСП

 

Министар спољних послова Никола Селаковић састао се данас у Њујорку са председником Америчко-јеврејског комитета Дејвидом Херисом.

 

 

Саговорници су констатовали да је пријатељство јеврејског и српског народа искрено и традиционално.

 

Селаковић је истакао да је Србија прва европска земља која је усвојила Закон о отклањању последица одузимања имовине жртвама Холокауста. Такође, подсетио је да је Србија прва земља која је подржала Балфорову декларацију из 1917. године.

 

Министар је изразио задовољство чињеницом да је израелска пословна заједница присутна у Србији на завидном нивоу.

 

Шеф српске дипломатије је рекао да су САД једнe од најзначајнијих спољнотрговинских партнера Србије и да су ангажманом амбасадора Ђурића те везе ојачане у години када обележавамо 140 година билатералних односа наше две земље.

 

Министар је нагласио да Србија жели да има најбоље односе са САД, као и да их унапредимо, нарочито у области привреде и повећања америчких инвестиција у Србији.

 

Селаковић је саговорника упознао са успесима економских реформи Србије у протеклих седам година, истакавши да је Србија промотер позитивне агенде у региону. То се, према његовим речима, највише односи иницијативу „Отворени Балкан“.

 

Селаковић је рекао да економија може да релаксира политичке односе и истакао да је Србија захвална САД на подршци тој иницијативи.

 

Састанку је присуствовао и амбасадор Србије у САД Марко Ђурић.