Сарадња Србије и Пољске у процесу декарбонизације и борби против климатских промена

Сарадња Србије и Пољске у процесу декарбонизације и борби против климатских промена

23/09/2021 Off By BERB

Foto: mre.gov.rs

 

Потпредседница Владе и министарка рударства и енергетике, проф. др Зорана Михајловић, разговарала је током министарског састанка Партнерства за трансатлантску енергетску и климатску сарадњу (П-ТЕЦЦ) у Варшави са Михалом Куртиком, пољским министром за климу и животну средину, о сарадњи у енергетском сектору, изазовима у процесу енергетске транзиције и посети председника Пољске Анджеја Дуде Србији.

 

 

„Потребно нам је више сарадње у области енергетике, с обзиром на сличне изазове са којима се суочавамо. Ми смо донели нове законе, што је основа за процес декарбонизације који смо започели. Веома је важно да користимо добра искуства и праксе других европских земаља. Такође, постоји пуно простора да сарађујемо и у области обновљивих извора енергије, који чине значајан део новог инвестиционог плана Србије, који је вредан укупно 17 милијарди евра”, рекла је Михајловићева.

 

Куртика је истакао значај сарадње, нарочито када је у питању размена искуства и стратешког планирања.

“Важно је да се са свим изазовима суочимо заједно, а Србију видимо као једног од важних партнера на путу енергетске транзиције. Верујем да ће меморандум о сарадњи бити основа за све даље кораке”, рекао је он.

 

Михајловићева и Куртика су се сагласили да конкретни механизми сарадње буду разрађени меморандумом о разумевању између два министарства, који би, између осталог, укључио охрабривање инвестиција у области енергетике, размену искустава у области рударства и енергетике и научно-технолошку сарадњу, посебно у области обновљивих извора енергије. Меморандум би требало да буде потписан током посете председника Пољске Анджеја Дуде Београду крајем године.