Размена искустава са Републиком Српском о реформи јавне управе

Размена искустава са Републиком Српском о реформи јавне управе

23/09/2021 Off By BERB

Фото: МДУЛС

 

Mинистарка државне управе и локалне самоуправе Марија Обрадовић и министарка управе и локалне самоуправе Републике Српске Сенка Јујић разговарале су данас у Београду о интензивирању сарадње два министарства.

 

 

Сусрет је уследио након заједничке седнице влада Републике Србије и Републике Српске, одржане у Источном Сарајеву у мају ове године, недавног обележавања заједничког празника Дана српског јединства, слободе и националне заставе и јучерашњег свечаног отварања манифестације „Дани Српске у Србији“.

Обрадовић и Јујић су овом приликом истакле важност размене искустава, знања и добрих пракси у припреми и спровођењу активности за реализацију циљева Меморандума о сарадњи, које треба да спроведе заједничка радна група формирана након седнице двеју влада у Источном Сарајеву.

„Добробит свих грађана Србије и Српске и њихово задовољство квалитетом живота у локалним заједницама и услугама које им јавна управа пружа једино је мерило нашег успеха и циљ ка којем заједнички треба да тежимо“, истакла је министарка Обрадовић током састанка и додала да је међусобна сарадња од изузетног значаја за спровођење реформе јавне управе.

 

На састанку је било речи и о конкретним активностима надлежних сектора два министарства у областима управљања људским ресурсима, стручног усавршавања, међуопштинске сарадње, инспекцијског надзора, ЕУ интеграција и међународне сарадње и пројеката, у складу са Нацртом акционог плана за спровођење поменутог меморандума за период 2021-2022. године.

„Наша континуирана и динамична комуникација симбол је природне повезаности Републике Србије и Републике Српске и заједничког настојања да учврстимо везе нашег народа са обе стране Дрине. Заједнички циљ и обавеза је да подигнемо животни стандард и обезбедимо да грађани остану да живе у Србији и Српској“, поручила је министарка Јујић.

Саговорнице су размениле мишљења и о унапређењу родне равноправности у својим срединама, сагласивши се да је остварен одређени помак у овој области, али да је у будућности неопходно повећати проценат жена на местима одлучивања и додатно оснажити жене за њихово учешће у политици.