Михајловићева са замеником секретара САД за трговину о српском зеленом плану и новим инвестицијама

Михајловићева са замеником секретара САД за трговину о српском зеленом плану и новим инвестицијама

23/09/2021 Off By BERB

Foto: mre.gov.rs

 

Потпредседница Владе и министарка рударства и енергетике, проф. др Зорана Михајловић, састала се са Доном Грејвсом, замеником америчког секретара за трговину, са којим је разговарала о економским односима две земље, унапређењу сарадње, размени технологији, искустава и техничкој подршци у изради стратешких докумената, новим америчким инвестицијама и побољшању пословног амбијента у Србији.

 

Она је са Грејвсом разговарала о потенцијалима за улагања у нове енергетске капацитете, новим инвестицијама из САД и захвалила на пруженој подршци и помоћи у изради закона, подзаконских аката и пратећих стратешких докумената.

„Ово је практично ново министарство, с обзиром на то да смо донели нове законе, припремамо и стратешка документа. То су приоритети које смо зацртали и који ће обезбедити енергетску сигурност, стабилност и независност. Све што радимо практично почива на два стуба. Један је законодавни оквир који смо донели, као и стратегија развоја енергетике и национални интегрисани план за климу и енергетику, а други стуб су инвестиције. Пројекти у новом инвестициом циклусу вредни су 17 милијарди евра, а више од пет милијарди је за ОИЕ. Имамо већ споразум о сарадњи са америчком компанијом УГТР о развијању технологија за изградњу соларних електрана, а наше искуство са „Бехтелом“, првом америчком компанијом у инфраструктурном сектору, са којом смо започели сарадњу док сам била на челу Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре и надам се сарадњи и у овом министарству, пре свега јер постоји обострана заинтересованост за улагање у нове ХЕ и ветроелектране. Желимо да будемо лидери у енергетском и рударском сектору у региону и да привучемо што више америчких компанија“, рекла је Михајловићева.

Михајловићева и Грејвс су разговарали и о наставку пружања подршке и размени технологија и искустава у изради водоничне стратегије. Грејвс је посебно истакао да цени досадашње партнерство и изразио очекивање да ће сарадња са Србијом бити побољшана у свим областима.

„Ценимо наше пријатељство и партнерство. Честитам на новим законима које сте донели, верујем да није било лако, и заинтересовани смо да унапређујемо сарадњу са циљем да радимо с вама у постизању енергетских циљева. Све алате које имамо, нарочито у вези са пружањем техничке подршке, као и помоћи у разговорима са инвеститорима, ставићемо у сврху побољшања односа. Надам се да ћемо врло брзо и конкретизовати сарадњу“, рекао је Грејвс.