Premijera predstave “Vuci i ovce” u režiji Egona Savina

Premijera predstave “Vuci i ovce” u režiji Egona Savina

21/09/2021 Off By BERB
Foto: Željko Jovanović
Premijera predstave Aleksandra Nikolajeviča Ostrovskog “Vuci i ovce”, u režiji Egona Savina izvešće se na Velikoj sceni Narodnog pozorišta u subotu , 25. septembra, najavljeno je danas na konferenciji za novinare, neposredno pre generalne probe.

Ostrovski je komediju u pet činova o mladoj, bogatoj udovici oko koje se vrzmaju preveranti privučeni njenim nasledstvom, napisao 1875. godine, a Egon Savin je ovaj komad smestio u Rusiju pod vlašću Borisa Jeljcina.
U glumačkom ansamblu su, između ostalog, Olga Odanović, Bojan Dimitrijević, Sonja Kolačarić i Radoslav Milenković.
“Ovo je remek-delo i poslastica za reditelja”, rekao je reditelj Egon Savin. “Retko se radi jer je klasika zahtevna”, dodaje on, ” jeftina zabava se uvukla u naš teatar i zato je važno da igramo klasike i to one koji pokazuju koliko lepote i duhovitosti postoji u knjigama, koje zapravo niko i ne čita. Ja volim duhovito pozorište, pravio sam ga sa ogromnim zadovoljstvom, praviću ga i dalje”.

O samom komadu kaže:
“Većina nas smo ovce, s tim što s vremena na vreme navučemo vučiju kožu kad je to neophodno. Najčešće u samoodbrani. Vuci, kojih je mnogo manje, su većinom u ovčijoj koži, mimikrirani. Samo neki od njih, oni najdominantniji se bahate i razmeću svojim očnjacima. Pokazuju nama, stadu, svoje očnjake svakodnevno. To bi bila moja ideja te alegorije o vukovima i ovcama. Ali, paradoks je u tome što ovce najčešće vole da budu ovce i ne opiru se u momentu kada ih čereče očnjaci vuka. To je ono što je u ljudskoj prirodi nepromenljivo”.

 Delo Aleksandra Nikolajeviča Ostrovskog  “Vuci i ovce”, se prvi put izvodi u Narodnom pozorištu.