Подршка локалним самоуправама у борби против климатских промена

Подршка локалним самоуправама у борби против климатских промена

21/09/2021 Off By BERB

Foto: mduls.gov.rs

 

„Министарство државне управе и локалне самоуправе подржава различита, иновативна решења на локалу и подстиче локални стратешки развој у области заштите од климатских промена“, истакла је данас министарка државне управе и локалне самоуправе Марија Обрадовић на Првој седници Националног савета за климатске промене.

 

Она је присутне подсетила да је МДУЛС, заједно са јединицама локалне самоуправе, активно сарађивало и са другим министарствима и међународним партнерима на реализацији пројеката који за циљ имају превенцију елементарних непогода изазваних климатским променама.

Обрадовић је додала и да Министарство, на основу  Финансијског уговора „Партнерство за локални развој“ између Републике Србије и Европске инвестиционе банке, промовише пројекте којима се уводе планови управљања животном средином и друштвом на локалном нивоу. Она је навела да ће 33 ЈЛС у наредном периоду реализовати 35 различитих пројеката, чија је укупна вредност 30 милиона евра.

„Иако се суочавамо са многобројним изазовима, МДУЛС ће наставити да активно учествује и пружа подршку јединицама локалне самоуправе у борби против климатских промена у земљи“, нагласила је Обрадовић, изразивши очекивање да ће укључивање цивилног сектора у рад Савета допринети транспарентности процеса планирања борбе против климатских промена на националном нивоу.