Мере активне политике запошљавања у Краљеву

Мере активне политике запошљавања у Краљеву

20/09/2021 Off By BERB

Foto: minrzs.gov.rs

 

Министарка за рад, запошљавање, борачка и социјална питања проф. др Дарија Кисић Тепавчевић присуствовала је данас у Краљеву додели уговора о реализацији пројеката јавних радова и програма стручне праксе, који се суфинансирају средствима Националне службе за запошљавање и Града Краљева, где је истакла да постоје значајни показатељи о смањењу незапослености у Републици Србији.

 

 

 

„Изузетно сам поносна на све ове резултате, то су резултати свих нас и то нас у наредном периоду обавезује да радимо и више и боље и да заједно градимо економски још јачу Србију“, рекла је Кисић Тепавчевић.

Министарка Кисић Тепавчевић је подсетила да је Влада Републике Србије ове године издвојила 5,7 милијарди динара за реализацију мера активне политике запошљавања, у које треба да буду укључено више од 18.000 лица, од тога 2.185 особа са инвалидитетом.

Проф. др Кисић Тепавчевић је навела да Краљево представља добар пример када је у питању запошљавање, будући да је у том граду забележен раст запошљавања за више од 17 одсто у односу на исти период прошле године. „Краљево граби напред и желимо да се то деси у сваком делу наше земље и да сваки део наше земље буде економски јак“, додала је Кисић Тепавчевић и указала да је за спровођење мера активне политике запошљавања у том граду опредељено 16 милиона динара.

 

Град Краљево и НСЗ су ове године удружили финансијска средства за реализацију 8 пројеката јавних радова, на којима ће бити ангажована 53 незапослена лица, као и за реализацију програма стручне праксе за још 15 незапослених суграђана. За финансирање програма активне политике запошљавања у Краљеву, НСЗ је издвојила 7,8 милиона динара, а остатак Град. Поред поменутих програма, ове године биће финансиран и програм самозапошљавања за незапослене Краљевчане.

Директор Националне службе за запошљавање Зоран Мартиновић рекао је да је слика на тржишту рада, без обзира на бројне изазове, позитивна и да постоје јасни показатељи о смањењу броја лица на евиденцији НСЗ, како у Краљеву, тако и на нивоу целе Србије, и да постоји повећано запошљавање лица са те евиденције.

Градоначелник Краљева Предраг Терзић рекао је да је та град некада био симбол пропалих приватизација, које су без посла оставиле на хиљаде радника, али да је ангажовањем председника Републике Србије Александра Вучића и Владе Републике Србије сада другачија слика, да се отвара све више компанија и фабрика и запошљава све више људи.