Састанак са председником „Пауер Чајне“ о инвестицијама у ОИЕ

Састанак са председником „Пауер Чајне“ о инвестицијама у ОИЕ

20/09/2021 Off By BERB

Foto: mre.gov.rs

 

Потпредседница Владе и министарка рударства и енергетике, проф. др Зорана Михајловић, разговарала је са делегацијом „Пауер Чајне“, коју је предводио Ђи Сјаојунг, о сарадњи у области енергетике, инвестицијама у области зелене енергије и изградњи нових капацитета који користе обновљиве изворе.

 

 

Михајловићева је представнике кинеске компаније упознала са променама у Министарству, пре свега о новом инвестиционом плану и законском оквиру.

„Надам се да ћете, поред учешћа у изградњи инфраструктуре и саобраћаја, где смо током претходних година док сам била на челу Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре имали одличну сарадњу, учествовати и у другим пројектима које смо предвидели новим планом Министарства рударства и енергетике. Наш циљ је да унапредимо енергетску стабилност у наредним деценијама, а визија о зеленој Србији обезбедиће привредни раст, нова радна места и довољно енергије која долази из обновљивих извора. Већи део пројеката вредних 17 милијарди евра у новом инвестиционом циклусу је управо у вези са ОИЕ. Књига пројеката је приказ потенцијала Србије у области електроенергетике, ОИЕ, топлотне енергије, енергетске ефикасности, геологије и рударства, као и иновативних пројеката у области водоничних технологија. Желимо сарадњу са најбољим светским компанијама у свим овим областима и добродошли сте да и у овом сектору будете присутни на нашем тржишту“, рекла је она.

Она је посебно истакла важност изградње нових капацитета за производњу енергије користећи обновљиве изворе, рекавши да ће то обезбедити дугорочну енергетску стабилност.

 

„Велика част је што имамо могућност да радимо на пројектима у Србији. Познато нам је да сте донели нове законе, знамо да сте посвећени одрживом развоју и зеленој енергији. Желимо да управо овде имамо прву велику инвестицију у области ОИЕ у Европи, посебно када је реч о новим хидроелектранама, соларним електранама и ветроелектранама, јер сматрамо да су ту велике могућности, с обзиром на одличне односе две државе, потенцијале Србије и добар инвестициони амбијент“, рекао је Сјаојунг.