Ускоро меморандум о сарадњи у области енергетике са Азербејџаном

Ускоро меморандум о сарадњи у области енергетике са Азербејџаном

20/09/2021 Off By BERB

Foto: mre.gov.rs

 

Потпредседница Владе и министарка рударства и енергетике, проф. др Зорана Михајловић, разговарала је са Камилом Хасијевим, амбасадором Азербејџана у Србији, о сарадњи две државе у области енергетике, посебно у делу снабдевања гасом, зеленој агенди, инвестицијама у области ОИЕ.

 

 

На састанку је било речи о интензивирању сарадње у области енергетике и рударства и могућности потписивања новог меморандума о разумевању и сарадњи у области енергетике.

„Надам се да ћемо наставити сарадњу са компанијама из Азербејџана коју смо остварили у претходном министарству, посебно у вези са пројектима на изградњи пута Рума-Шабац-Лозница. Енергетика и рударство су за нас комплексне и важне теме и желимо да унапредимо сарадњу, посебно у сектору нафте и гаса. Надамо се да ћемо новом интерконекцијом имати могућност снабдевања гасом из Азербејџана. Такође, желимо да проширимо и интензивирамо сарадњу у области обновљивих извора. Нови инвестициони циклус обухвата пројекте вредне 17 милијарди евра, од чега је највећи део предвиђен управо за зелену енергију и сигурна сам, познајући компаније у сектору инфраструктуре, да можемо то добро искуство да пренесемо и у енергетски сектор“, рекла је Михајловићева.

 

Потпредседница Владе је амбасадора информисала о пројекту изградње гасне интерконекције Ниш-Димитровград, рекавши да се радови очекују крајем октобра.

„Србија и Азербејџан су две пријатељске земље, наши односи почивају на чврстим темељима стратешког партнерства. Желимо да досадашњу сарадњу додатно унапредимо и да, осим у области гасног снабдевања, сарађујемо и у делу који се тиче зелене енергије. Потребно нам је да са вама разменимо искуства и развијемо партнерски однос и у овом сектору“, рекао је Хасијев.