Srpski vatrogasci-spasioci doprineli povećanju ugleda zemlje

Srpski vatrogasci-spasioci doprineli povećanju ugleda zemlje

17/09/2021 Off By BERB

Izvor/Foto: srbija.gov.rs

 

Ministar unutrašnjih poslova u Vladi Republike Srbije Aleksandar Vulin poručio je danas na obeležavanju Dana i slave Sektora za vanredne situacije MUP-a da Srbija može da se osloni na vatrogasce-spasioce koje odlikuju hrabrost i skromnost, iako svakodnevno, rizikujući svoje živote, čine velika dela.

Vulin je istakao da vatrogasci-spasioci svakoga dana, ne znajući i ne pitajući kome treba da pomognu, izlažu svoje živote opasnosti i za to ne traže ništa zauzvrat, jer smatraju da je ono što rade samo po sebi nagrada.

On je, podsetivši na angažovanje srpskih vatrogasaca-spasilaca tokom gašenja požara u Grčkoj i Severnoj Makedoniji, naglasio da su oni doprineli tome da se ime naše zemlje izgovara sa više poštovanja i divljenja.

Načelnik Sektora za vanredne situacije Luka Čaušić naveo je da su vatrogasci-spasioci srž operativnog dela Sektora, dodavši da su od osnivanja, 2009. godine, do danas ti heroji intervenisali 381.928 puta i spasili 26.512 ljudi.

Oni u sebi nose najvrednije ljudske osobine, hrabrost, plemenitost, humanost i poverenje u kolegu koji stoji pored njih, rekao je Čaušić, napomenuvši da se u rizičnom i teškom poslu koji obavljaju vatrogasci-spasioci oslanjaju na znanje, iskustvo, opremu i jedni na druge.

On je pohvalio rad kompletnog Sektora za vanredne situacije, pri čemu je izdvojio Upravu za preventivnu zaštitu, koja je u poslednjih godinu dana obavila više od 6.607 inspekcijskih nadzora, kao i Odeljenje za uništavanje neeksplodiranih ubojnih sredstava, koje je uništilo i neutralisalo 704 eksplozivne naprave.

Čaušić, koji je u znak zahvalnosti i doprinosa razvoju Sektora uručio zlatne značke i plakete, istakao je da je broj nagrada veliki jer svaki dan rađa novog heroja i daje nam novi povod za nagradu.

On je uručio ministru Vulinu zlatnu plaketu Sektora za vanredne situacije, objasnivši da je to mali znak zahvalnosti za podršku i pomoć u razvoju tog sektora.

Imali ste razumevanja i to je rezultiralo najvećim brojem objekata koji se renoviraju, projektima za izgradnju novih objekata, kapitalnim projektima za kupovinu novih kamiona i protivpožarnih helikoptera, a novčane i nenovčane nagrade koje ste dodelili vatrogascima-spasiocima pokazuju da mislite o ljudima i poštujete njihov rad, istakao je načelnik Sektora.