Preminuo Minja Subota

Preminuo Minja Subota

17/09/2021 Off By BERB

Izvor/Foto: rts.rs, minjasubota.com

 

Kompozitor, pevač, voditelj, zabavljač, Minja Subota preminuo je u 83. godini.

 

Minja Subota je rođen u Sarajevu 8. novembra 1938. godine. Bio je član Udruženja kompozitora Srbije, Udruženja muzičara džeza, zabavne, pop i rok muzike Srbije i USUF-a Srbije.

Osnovnu školu i gimnaziju završio je u Beogradu. Pohađao je nižu i srednju muzičku školu „Stanković”, a na Elektrotehničkom fakultetu u Beogradu dobio diplomu inženjera elektrotehnike.

Kao kompozitor, napisao je mnoge kompozicije zabavne muzike i šansona, a kao vokalni solista snimio je veliki broj ploča iz te oblasti u Jugoslaviji i Rusiji.

Kompozicije su mu izvođene i nagrađene na mnogim festivalima među kojima su Beogradsko proleće (nagrada žirija novinara), Beogradsko proleće, dečja pesma (nekoliko nagrada žirija), Festival vojničke pesme, Melodije Jadrana – Split, Festival zabavne muzike Zagreb – Veče šansona, Pesma leta (1967, 1968),Festival kantautora, Novi Sad, festival Zlatni Orfej Bugarska, Melodije prijateljstva – Rusija…

Među poznatijim kompozicijama su Homo, homini, Čuvar parka, Budi dobar prema njoj, Čekaj me, Dok te ljubim, U jednom danu, Plava muzika

U kompozitorskom opusu za decu, komponovao je pesme na stihove naših najistaknutijih pesnika, koje se danas pevaju u predškolskim ustanovama i školama i postale su deo dečje muzičke literature, a generacije su odrastale uz njih.

Između ostalih to su pesme: Deca su ukras sveta, Išli smo u Afriku, Rekao sam brezi i topoli, Telefonijada, Povrćijada, Kolo, Razbole se lisica, Sviću opet rumena svanuća, Drugarska, Svako dete ima krila

Komponovao i ciklus pesama Još nam samo ale fale na stihove Ljubivoja Ršumovića, i muziku za pozorišne komade za decu među kojima su Šašavo, lepršavo, zaljubljeno, Trapavi zmaj, Bukvargrad, Izlozi velegrada i Hajde da se zabavljamo za Dečje pozorište u Subotici.

Kao televizijski autor i voditelj realizovao je mnoge serije koje su ostale zapamćene: Od glave do pete, Igre bez granica – TV Beograd, Željoteka – TV Novi Sad, Sve igračke sveta i Muzički balon – TV Beograd, Nedeljno popodne – TV Beograd, Zvezdana žurka – 3K, seriju za UNICEF Dete je čovek važan, Zmajeve dečje igre, Tajna veza – JU INFO, Evergrin klub – RTS, Kako smo zabavljali Tita – RTS, Svetski umetnici u Beogradu – RTS…

U Republici Srpskoj bio je voditelj Nedeljnog popodneva BN televizije i autor i voditelj dečje serije Mali zmajevci.

Muzički tobogan – vožnja duga 18 godina

 

Autor je i voditelj serije Muzički tobogan koja je emitovana osamnaest godina i predstavlja rekordnu seriju po gledanosti i popularnosti na našem televizijskom programu.

Zahvaljujući toj seriji naši najpoznatiji kompozitori komponovali su na stihove pesnika za decu preko sto pedeset kompozicija, od kojih su mnoge postale dečji evergrin. Za tu seriju, dobio je i godišnju nagradu Televizije Novi Sad.

Šest godina bio je urednik i voditelj festivala pesama za decu Beogradsko proleće i jedan je od osnivača tog festivala, koji je podstakao osnivanje brojnih festivala pesama za decu širom ondašnje Jugoslavije.

Iz oblasti fotografije, dobitnik je nagrade „Anastas Jovanović” za samostalne izložbe na temu Deca sveta.

Izložbe je imao u Muzeju primenjene umetnosti u Beogradu, u galeriji Meduza, u Kopru, na Beogradskom sajmu, u Muzeju grada Vitjebska (Belorusija), Šibenskom festivalu deteta, u Matici srpskoj, na Zmajevim dečjim igrama u Novom Sadu…

Kao umetnik obavljao je funkcije predsednika Saveza estradnih umetnika Jugoslavije i Srbije, i niz godina bio je u upravnim odborima Udruženje kompozitora Srbije i Udruženja muzičara džeza, zabavne, pop i rok muzike Srbije.

Bio je član programskih saveta Jugokoncerta i Zmajevih dečjih igara. Učestvovao je u radu mnogih žirija na najvećim muzičkim manifestacijama u zemlji i inostranstvu. Održao je stotine dobrotvornih programa.

Dobitnik je mnogih domaćih i inostranih festivalskih nagrada i društvenih priznanja.

Nagrađen je estradnim nagradama Jugoslavije i Srbije, Zlatnom značkom KPZ Srbije, Plaketom grada Beograda, Zmajevom nagradom Zmajevih dečjih igara za stvaralaštvo za decu, Zahvalnicom UNICEF-a za izuzetne doprinose u korist dece sveta, Poveljom i plaketom JNA, Zlatnim beočugom, KPZ Beograda, godišnjom nagradom Televizije Novi Sad za seriju Muzički tobogan, Nagradu za životno delo za izuzetan doprinos u stvaralaštvu za decu dečjeg književnog časopisa Vitez i Vitezovog festivala pisaca za decu…

U Kruševcu je proglašen za počasnog građanina i dobio titulu Viteza od Čarapanije za nesebično zalaganje u radu sa decom ovoga grada.