Србија чврсто опредељена за унапређење свеукупних односа са Француском

Србија чврсто опредељена за унапређење свеукупних односа са Француском

15/09/2021 Off By BERB

Фото: Влада Србије

 

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић састала се данас са члановима Групе пријатељства Француска-Западни Балкан у Сенату Републике Француске, коју је предводила председница Групе сенаторка Марта де Сидрак.

 

У срдачном разговору, председница владе истакла је да су билатерални односи Србије и Француске у последњих неколико година подигнути на виши ниво и да је Србија чврсто опредељена за даље унапређење свеукупних политичких и економских односа, традиционално партнерство и пријатељство две земље.

 

Председница Владе Србије захвалила је на подршци коју Француска пружа европским интеграцијама Србије и региона Западног Балкана. Брнабић је истакла да је процес европских интеграција приоритет за нашу земљу јер значи мир, стабилност и просперитет за цео регион. Премијерка је рекла да је Србија прва прихватила нову методологију Европске уније и да активно радимо на томе да, током словеначког председавања буду отворена два кластера.

 

Премијерка Брнабић рекла је у разговору да је Француска један од најзначајнијих економских партнера Србије и посебно истакла као добар модел заједничке сарадње јавно-приватно партнерство. Она је посебно издвојила сарадњу са француским компанијама на пројектима изградње новог центра за управљање отпадом у Винчи и концесије за аеродром Никола Тесла, као и пројекат изградње Београдског метроа.

 

Чланови Групе пријатељства Француска-Западни Балкан у Сенату Француске истакли су да Србија може да рачуна на подршку Француске када је реч о европским интеграцијама, и да је цео регион Западног Балкана изузетно важан за Француску. Они су нагласили да Француска веома цени допринос Србије мировним мисијама ЕУ.

 

У разговору је наглашено да су две стране опредељене за даље интензивирање економске сарадње, а Француска је спремна да даље подржи пројекте у области заштите животне средине и циркуларне економије.