Момировић честитао железничарима Србије њихов празник

Момировић честитао железничарима Србије њихов празник

15/09/2021 Off By BERB

Фото: Влада Србије

 

Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Томислав Момировић упутио је честитке поводом Дана железничара Србије, који се обележава 15. септембра.

 

„Свим радницима у железници – онима који почињу своје каријере, а посебно онима који завршавају свој радни век, желим да се захвалим за то што су и у најтежим временима за железнице у Србији када је овај систем био поптуно занемарен, а та времена су сада иза нас, уложили труд и нису изгубили веру да српске железнице могу да постану број један у овом делу Европе. Хвала вам на томе и нека вам је са срећом ваш дан – Дан железничара у Србији“, изјавио је министар Момировић.

 

Министар Момировић је додао да је 2021. година проглашена европском годином железнице и да је ова година за српске железнице изузетно важна јер ће у овој години бити завршен најреволуционарнији железнички пројекат у српској историји – брза пругу од Београда од Новог Сада где ће најмодернији возови саобраћати брзинама од 200 км/ч. Додао је да је за Србију свака наредна година, година железница, јер улагањем у образовање размишљамо о будућности нашег школства и наше железнице у наредних 50 година.

 

„Издвојићемо знатна финансијска средства за повећање квалитета наставе и увођења дуалног образовања, како би млади железничари што спремнији ступали на радна места. У Београду ћемо оформити Регионални железнички тренинг центар са најмодернијим симулаторима за обуку машиновођа, који ће пратити унапређени образовни профили у складу са будућим потребама железнице у Србији. Биће ово регионални центар где ће се едуковати најбољи инжењери у региону“, рекао је министар Момировић и подвукао да велике инвестиције у модерну железницу морају да прате и инвестиције у образовање будућих железничких кадрова и едукацију запослених.