Завршена прва фаза дигитализације Мирослављевог јеванђеља

Завршена прва фаза дигитализације Мирослављевог јеванђеља

14/09/2021 Off By BERB

Foto: kultura.gov.rs

 

На основу Споразума о сарадњи између Министарства културе и информисања, Народне библиотеке Србије, Народног музеја у Београду и Српске академије наука и уметности успешно је реализована прва фаза дигитализације Мирослављевог јеванђеља.

 

 

 

Снимање је обављено у посебно припремљеној просторији Народног музеја, а у ту сврху су коришћени најсавременији скенери прилагођени за дигитализацију осетљивог материјала културног наслеђа. Дефинисање параметра снимања као и само снимање је поверено стручњацима из Аудиовизуелног архива Српске академије наука и уметности под надзором конзерватора Народне библиотеке и кустоса Народног музеја.

 

Мирослављево јеванђеље је дигитализовано у пет варијанти, а свака страна и свака илуминација са једним или два светлосна тела, што је омогућило да се види сваки детаљ, као и цела књига. Као крајњи резултат, кроз процес дигитализације направљено је око 2.000 снимака највишег квалитета који обухватају 400 илуминација.

У наредну фазу је укључена презентација дигитализованог материјала кроз Претраживач културног наслеђа, као и сајтове надлежних институција како би Мирослављево јеванђеље постало доступно како домаћој тако и страној публици.

 

Мирослављево јеванђеље је најзначајнији ћирилички споменик српске и јужнословенске односно српско-словенске писмености из 12. века. Унеско га је 2005. године уврстио у своју библиотеку „Памћење света“ чиме је постао дeо 120 највреднијих добара које је створила људска цивилизација.