Nemačka kancelarka Angela Merkel doputovala u posetu Srbiji

Nemačka kancelarka Angela Merkel doputovala u posetu Srbiji

13/09/2021 Off By BERB

Izvor/Foto: srbija.gov.rs

 

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić dočekao je danas na Aerodromu “Nikola Tesla” nemačku kancelarku Angelu Merkel, koja će boraviti u dvodnevnoj zvaničnoj poseti Srbiji.

 

U delegaciji koja je dočekala kancelarku je i ambasador Savezne Republike Nemačke u Srbiji Tomas Šib i ambasadorka Srbije u Nemačkoj Snežana Janković.

Avion kojim je došla kancelarka dopratili su migovi-29 Vojske Srbije, koju su brigu o bezbednosti Merkel preuzeli po ulasku naš vazdušni prostor.

Predsednik Srbije priredio je svečani doček ispred Palate Srbija za nemačku kancelarku, uz postrojenu Gardu, intoniranje himni dveju država i ispaljivanje počasnih plotuna.

U sklopu dočeka, nemačka kancelarka pozdravila se sa premijerkom Anom Brnabić i pojedinim članovima Vlade Srbije.

Nakon svečane ceremonije usledeo je tet-a-tet sastanak dvoje državnika, nakon kojeg su Vučić i Merkel obišli izložbu “Srbi i Nemci, Srbija i Nemačka u 19 veku” u Palati Srbija.

Izložba obuhvata dokumenta koja oslikavaju odnose dveju zemalja i dva naroda u oblasti kulture, ekonomije i diplomatije, a deo su građe Državnog arhiva Srbije.

Nemačka kancelarka imala je priliku da vidi pisma kneza Mihaila Obrenovića ruskom generalnom konzulu u Beogradu Gerasimu Vaščenku u kojima piše o utiscima tokom boravka u Berlinu u januaru 1844. godine.

Među dokumentima nalazila su se i pisma koja govore o boravku filologa i reformatora srpskog jezika Vuka Stefanovića Karadžića u Lajpcigu, gde je štampao “Srpske narodne pjesme.”

Takođe, tu su i dokumenta iz 1856. godine koja svedoče o tome da je srpski Knez Alaksandar Karađorđević stipendirao školovanje srpskih vojnih pitomaca u Berlinu.

Nakon izložbe usledila je konferencija za novinare.

Današnji tet-a-tet susret sa predsednikom Vučićem biće jedini takav tokom njene posete Balkanu, a sutra će se u Tirani sastati sa svim predsednicima vlada zemalja Zapadnog Balkana.