Састанак са Високим представником међународне заједнице у Босни и Херцеговини

Састанак са Високим представником међународне заједнице у Босни и Херцеговини

09/09/2021 Off By BERB

Фото: Председништво Србије/Димитрије Голл

 

Председник Републике Србије Александар Вучић састао се данас са високим представником међународне заједнице за Босну и Херцеговину, Кристијаном Шмитом.

 

 

Председник Вучић је истакао да су неретко представници међународне заједнице једнострано посматрали ствари у Босни и Херцеговини и региону, те да очекује од Кристијана Шмита непристрасан и избалансиран приступ. Вучић је додао да Србија поштује интегритет и целовитост БиХ, баш као и целокупност и интегритет Републике Српске у оквиру БиХ.

 

Вучић је исказао став да народи у БиХ би требало да одлучују о својој судбини уз што мање притисака и мешања са стране, изразивши уверење да Србија и БиХ у будућности могу неупоредиво брже да развијају своје економске везе и односе.

 

Вучић и  Шмит су  разменили мишљења о тренутној политичкој ситуацији у региону са нагласком на напретку Босне и Херцеговине и других земаља Западног Балкана према Европској унији.

 

Шмит је навео да је функционалност државе Босне и Херцеговине неопходан фактор како би се досегао степен на којем јој више неће требати међународна супервизија, као и за напредак ка ЕУ интеграцијама.

 

Кристијан Шмит је такође изразио подршку иницијативама усмереним ка регионалној интеграцији свих земаља на Западном Балкану, која треба да буде инклузивна и да представља корак напред ка европској интеграцији.