Бројне могућности за унапређење односа са Аустралијом

Бројне могућности за унапређење односа са Аустралијом

09/09/2021 Off By BERB

Фото: Влада Србије

 

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић разговарала је данас са амбасадорком Аустралије у Србији Рут Карис Стјуарт, која завршава свој мандат у Србији, о актуелним билатералним односима две земље, економској сарадњи и могућностима заједничког пројектног ангажовања.

 

 

Председница владе истакла је да су односи две земље добри, али да очекује да ће, након кризе коју је проузроковала епидемиолошка ситуација, бити додатно интензивирани и политички контакти. Наводећи да постоје бројне могућности за заједничке пројекте и унапређење економских односа, изразила је очекивање да ће аустралијске компаније искористи потенцијале које Србија нуди и инвестирати на нашем тржишту.

 

Када је у питању привредна сарадња, амбасадорка Стјуарт је истакла да је Србија велика шанса за аустралијске компаније и да напорима у спровођењу реформи и модернизацији, држава шаље позитивне сигнале страним инвеститорима, те да очекује да ће овакве позитивне промене утицати и на повећање броја аустралијских компанија на српском тржишту.

Рударски сектор је препознат као примарна област за улагаче из Аустралије, оценила је амбасадорка и додала да у будућности очекује веће инвестиције и значајнију сарадњу држава у овој области.

 

На састанку је истакнуто да је бројна српска дијаспора у Аустралији важна спона две државе и важан покретач за даље унапређење међудржавних односа.

 

Амбасадорка Аустралије искористила је прилику да честита Србији на веома успешној набавци вакцина и доброј организацији имунизације и изразила очекивање да ћемо захваљујући вакцинацији становништва и добрим епидемиолошким мерама ускоро превазићи тренутну епидемиолошку кризу.

 

Премијерка Брнабић захвалила је амбасадорки Стјуарт на њеном личном доприносу унапређењу билатералне сарадње током мандата у Србији и пожелела и у будућности много успеха на професионалном и личном плану.